„V Domqu si každý najde to své.“ Rozhovor s Community managerem Janem Perničkou

21.2.2022

Colivingová rezidence Domeq má nového správce. Seznamte se s Janem, jeho novým Community managerem, který nám prozradil například to, jak se k této pozici vlastně dostal a jaké jsou jeho předchozí zkušenosti v oblasti mezinárodních prostředí. Řeč přišla i na nový Domeq 2&3, který se v listopadu otevřel prvním nájemníkům. Přečtěte si více o tomto jedinečném ubytovacím projektu a proč je právě Domeq to nejlepší místo pro mladé studenty se spoustou energie i zkušenější manažery se spoustou kreativních nápadů.

Jak ses dostal na pozici Community managera rezidenčního komplexu Domeq?

Po návratu z Londýna, kde jsem 5 let působil v oblasti cestovního ruchu, jsem v Česku působil na mezinárodním oddělení a věnoval jsem se oblasti event managementu. Když jsem se po nějaké době začal dívat po jiných projektových nabídkách, narazil jsem na projekt Domeq, o kterém jsem předtím neslyšel. Velmi se mi zalíbil způsob, jakým agentura Foreigners pozici Community managera inzerovala a zalíbila se mi i agentura samotná – především potom tím, že to jak vystupuje navenek, se shoduje s tím, jaká je uvnitř. To se dnes už tolik nevidí.

Jak na této pozici upotřebíš své zkušenosti z práce v zahraničí?

Velmi se mi hodí například zkušenosti s vedením multikulturního týmu. V Londýně jsem v tom svém měl kolegy například z Filipín, Ruska, Španělska nebo Itálie. K tomu je zapotřebí umět vycházet s lidmi – jak mezikulturně, tak lidsky.

Od ledna 2022 jsi tedy novým Community managerem Domqu. Co všechno tvá práce obnáší?

V podstatě zodpovídám za celkovou koordinaci projektu Domeq vůči klientům a interně v rámci firmy. Součástí mé práce je starání se o obsazenost komplexu a zároveň to, že pro klienty funguji jako styčná osoba, pokud recepce není schopna vyřešit nějaký problém nebo podat dostatečné informace. Jedná se hlavně o smlouvy, prodloužení smluv, nastěhování a vystěhování, atp.

Kancelář mám na rozdíl od většiny zaměstnanců agentury Foreigners přímo v Domqu, takže jsem nájemníkům k dispozici. Společně s kolegyní Kristýnou, která má na starosti recepci, v tuto chvíli vytváříme nové procesy. Jejich záměrem je to, aby měli současní nájemníci informace nejlépe hned na první dobrou na recepci a dostali se jednoduše i k další nabídce Foreigners, jako jsou například imigrační služby.

V tuto chvíli se nejvíce věnuji agendě spojené s tím, že se projekt Domqu rozrostl o dvě nové budovy – Domeq 2&3. Ty se v současné době dokončují a zároveň už v nich bydlí několik nájemníků. Velkou částí náplně mé práce je tedy v tuto chvíli finalizování stavby a dokončování jednotek, abychom je rovnou mohli nabízet klientům a rozšířit tak realitní trh v Brně.

Takže jsi vlastně „naskočil do rozjetého vlaku“?

Dá se to tak říct. Na projektu a i té pozici Community managera mě už od začátku velmi oslovilo to, jak vše CFO Foreigners Vojtěch propagoval. Imponuje mi, že se jedná o tak velký projekt a zároveň je to něco, co nemá v colivingu v rámci České republiky konkurenci.

Exteriér Domqu 1

Pojďme se bavit o projektu samotném. Jak bys svými slovy Domeq popsal?

Domeq bych popsal jako komplexní nabídku apartmánů, která dokáže pokrýt širokou poptávku různých klientů. Umíme krátkodobé pobyty (především pro studenty) i dlouhodobé pobyty (především mířené na mladé profesionály, manažery a rodiny, které hledají vyšší standard bydlení).

Ceny jsou dle mého názoru příznivé. Studentské byty začínají na 11 500,- Kč (startovací cena za měsíc), v rámci které má klient pro sebe celou jednotku – malé studio, ve kterém má veškeré potřebné vybavení od mikrovlnné trouby přes varnou desku, lednici až po koupelnu a toaletu. V některých jednotkách jsou potom i balkóny.

V Domqu 1 funguje praktická prádelna, takže i když nájemníkovi na jednotce něco chybí, najde to v budově. Plus je tu velký colivingový prostor s wi-fi zdarma, který můžou všichni využít. Mnoho klientů zde minulý a předminulý rok trávilo čas v rámci home officů. Seznámili se díky tomu s dalšími nájemníky. Práce v lobby pro ně byla celkově příjmenější než být zavřený doma.

Lobby je pro mladé nájemníky super možnost – je to místo, kde se mohou sdružit, společně vařit nebo si třeba zahrát na PlayStationu. Máme i studovnu, ve které se dá pracovat v klidu a tichu, pokud se někdo potřebuje soustředit.

Interiér Domqu 1

Jak to teď vypadá na Domqu optikou čísel?

Celý komplex obsahuje 317 bytů. Obsazenost Domqu 1 se v tuto chvíli blíží 100 %, tedy ten máme na únor plně obsazený. Co se týče Domqu 2, což je ta nejnověji zkolaudovaná budova, tam jsou všechny dokončené jednotky rovněž obsazené. Každý týden přibývají nové byty a ty postupně relokační konzultanti Foreigners nabízejí dalším a dalším zájemcům. Takže úspěšně obsazujeme.

Co do národností je to velmi různorodé. Minulý týden jsem například ubytoval Brazilce. Dále tu máme nájemníky z Francie, Indie, Velké Británie, Japonska, Hongkongu, ale také z celé Evropy včetně Česka. Dá se říct, že se v Domqu sektávají nájemníci z celého světa.

Čím se nový Domeq 2&3 liší od Domqu 1?

Rozdíly najdeme především ve vybavenosti a v cílové skupině, pro kterou jsou oba projekty vhodné. Zatímco „jednička“ je vhodná spíše pro studenty nebo třeba pracovníky, kteří do Česka přijeli jen na krátkou dobu, Domeq 2&3 je vhodnější pro dlouhodobější nájemníky. Je to hlavně tím, že nabízí více možností – na každé jednotce je myčka, klimatizace, která zvyšuje standard bydlení a v každém bytě nájemníci najdou velkou dvoulůžkovou postel.

Domeq 2&3 je atraktivní možností jak pro singles, tak pro páry, popřípadě i jako startovací byt. Jeho nájemníci potom mají k dispozici také všechny služby, co jsou na Domqu 1, tedy např. posilovnu, prádelnu, nebo studovnu.

Možností je mnoho – v Domqu si každý najde to své.

Co konkrétního bys u každého projektu vyzdvihnul jako jeho největší plus?

U Domqu 1 bych zdůraznil hlavně možnost colivingu. Kdybych byl student, určitě by mě to lákalo. U Domqu 2&3 bych zmínil především unikátní architektonický styl budovy s velkými okny, díky kterým mají nájemníci úžasný výhled na Brno.

Exteriér - Domeq 2&3

Někteří nájemníci by se tedy časem mohli „přesunout“ do Domqu 2&3…

Ano, i taková je naše vize. Představme si například zahraničního studenta, který přijede na Erasmus pobyt a pronajme si jednotku v Domqu 1. Když se potom za tři roky do města vrátí, protože třeba dostal nabídku pracovat v jedné z velkých technologických firem tady v Brně, bude mít možnost si už vybrat ten vyšší standard bydlení v Domqu 2&3, kde bude mít zároveň více klidu na práci.

Z jakých dalších důvodů je Domeq vhodné místo pro cizince?

Domeq je skvělá volba hlavně pro cizince, kteří jsou v Česku poprvé, neznají to tu a nemají ani moc informací – například kam si zajít k doktorovi, jak si založit bankovní účet a tak dále. My jako správa a recepce komplexu jim můžeme podat spoustu těchto informací v rámci agentury Foreigners a postarat se o ně se vším všudy.

Pro koho dalšího je Domeq vhodný? Co na něm ocení čeští nájemníci?

Čechy může nalákat to, že se jedná o novostavbu s komplexním správcovstvím, recepcí a bezpečnostním dohledem, který funguje 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Provozujeme „full servis“, takže nájemníci si mohou na recepci vyzvedávat poštu nebo třeba využít možnosti týdenní úklidové služby.

Budovy jsou bezpečné a nachází se v super lokalitě co by kamenem dohodil od centra Brna. Všude se dá dojít pěšky.

Interiér – Domeq 2&3

A teď trochu konkrétněji: Kdybys mohl bydlet na jakékoli jednotce v kterékoli z budov, kterou by sis vybral a proč?

Volil bych byt v jednom z vyšších pater, protože mám rád výhledy. Konkrétně bych si pronajal byt č. 717 na Domqu 2, což je 2 + kk jednotka s oddělenou ložnicí s výhledem na město v 7. patře.

Jak bys práci Community managera Domqu popsal pomocí 5 slov?

Různorodá, přátelská, zaměřená na detaily, komunikativní a pečující.

Autor článku:

Tereza Walsbergerová