„I po těch letech mě některé kulturní rozdíly dokážou překvapit.“ Rozhovor s CEO Foreigners Andreou Tkačukovou

26.7.2022

Byla jedním ze dvou lidí, kteří stáli u zrodu Foreigners.cz. Teď vede CEO Andrea Tkačuková firmu, která se z Hradce Králové rozrostla o dalších pět poboček v České republice. V rozhovoru promluvila nejen o svých zkušenostech se založením startupu a pronájmem nemovitostí cizincům, ale i o tom, jaké to je být businessmankou a matkou v jednom.

13 let zpátky jste byli jen startup. Co bys poradila lidem, kteří chtějí začít s podnikáním?

Ať to udělají. (smích) Že na všechno přijdou postupně a pokud mají možnost vzít si mentora nebo se zapojit do nějakého programu, tak ať do toho jdou. Hodně je to posune a často se stává, že ty cenné zkušenosti získají mnohem rychleji.

Dá se na něco takového vůbec připravit?

Je důležité mít mindset neboli určité nastavení mysli. Je fajn mít teorii, ale praxe nás naučila nejvíc. Další znalosti například k daním nebo právu jsme si doplňovali až zpětně. Ale kdybychom se tehdy zúčastnili nějakého kurzu podnikání nebo programu pro startupy, tak bychom určitě na některé věci přišli rychleji.

Proč jste se v rámci práce s cizinci rozhodli zaměřit konkrétně na nemovitosti? Viděli jste v tom mezeru na trhu, nebo jste to brali z praktického hlediska?

Bydlení je první věc, kterou musí každý člověk při stěhování řešit. Vojtův (spolumajitel) tatínek je navíc projektant, takže Vojta měl k nemovitostem vztah už od malička. Hodně ho to tam táhlo. Takže jsme přirozeně začali s pronájmem bytů a nabídku potom rozšířili i o další služby.

Jaké základní schopnosti by měl každý relocation consultant týmu Foreigners mít?

Určitě by měl umět dobře anglicky. A to na takové úrovni, aby se vyznal i ve smlouvách a uměl je klientovi vysvětlit, takže konverzační angličtina určitě nestačí.  Měl by mít také velké porozumění pro jiné kultury. Chápat, že každý člověk může určité věci vnímat jinak. I po těch letech mě některé kulturní rozdíly dokážou překvapit. (smích)

Jak je to s hypotékami u cizinců? Dosáhnou na ně? Můžou si je vzít v České republice, nebo to jde například přes ambasádu?

Když mají pracovní poměr a tedy i plat v České republice, tak hypotéku určitě dostat můžou. Nejjednodušší je, když mají smlouvu na dobu neurčitou –⁠ podobně jako u Čechů. Musí tady taky mít určitý typ pobytu. Potom to už s ambasádou nemá nic společného, záleží na bance, jak žádost vyhodnotí.

Je pravda, že cizinci jsou ochotni za pronájem zaplatit více?

Záleží na typu nemovitosti. Požadavky cizinců jsou zpravidla náročnější a většinou shání už vybavené byty, chtějí bydlet v centru města nebo preferují cihlové domy před panelovými. A takové byty jsou samozřejmě dražší. Majitelé často mylně předpokládají, že mohou cizincům pronajmout jakýkoli byt za vyšší cenu. Jenže tomu tak není. Jejich trochu rozdílné finanční možnosti jim umožňují zaplatit za vyšší standard, ale neznamená to, že automaticky přistoupí na vyšší cenu bez přidané hodnoty.

Kromě vedení firmy jsi taky maminka. Jakou radu bys dala ženám, které chtějí být businessmanky a zároveň se starají o rodinu?

Je to těžké. Nebudu říkat, že je to pohoda. (smích) Určitě je třeba na to nebýt sama, zajistit si nějakou podporu a výpomoc. Dobře spát. Manžel by se měl taky více zapojovat. Dobré je také si sehnat někoho, kdo vám uklízí, pokud to není vyloženě činnost, při které relaxujete, což u mě není. (smích) Myslím si, že i když maminky často hlídání mají, tak jdou třeba uklízet místo toho, aby věnovaly nějaký čas samy sobě.

Jak bys svoji práci ve Foreigners popsala pár slovy?

Mít nad vším přehled. Starat se, aby se náš tým měl dobře a odváděl dobrou práci. Samozřejmě s pomocí ostatních, nic z toho nedělám sama. A usilovat o to, abychom se dál posouvali a prosperovali jako firma. To je takový náš účel.

Zaujal vás rozhovor s naší CEO Andreou a chtěli byste se stát součástí týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. Obrátit se na nás můžete i v případě, že chcete pronajmout nebo prodat vaši nemovitost. Svěřte nám ji do rukou a my vás propojíme s klientelou z domova i ze světa. Stačí se ozvat!

Autor článku:

Natálie Bičanová