„Cizinci jsou vděčnější než česká klientela.“ Rozhovor s výkonným ředitelem Foreigners Adamem Lasotou

31.5.2022

Adam Lasota pracuje ve Foreigners už téměř čtyři roky. Z pozice „Executive Director“ pražské a brněnské pobočky agentury dlouhodobě monitoruje český realitní trh. Díky jeho drivu, talentu a vedení zaměstanci Foreigners poskytují cizincům i Čechům kvalitní realitní služby, aby se ve svých bytech cítili jako doma. Adama jsme se zeptali například na to, jak firma fungovala během covidu nebo jaké jsou rozdíly mezi realitními  trhy v Brně a v Praze.

Jak dlouho už pracuješ ve Foreigners a jak se postupem času vyvíjela tvoje pozice?

Pracuji tady téměř čtyři roky. Za tuto dobu se má pozice proměnila docela výrazně a dost se toho událo. Asi nejvýznamnější změnou bylo spojení pražské a brněnské pobočky, které nyní obě řídím já. Kancelář mám v Brně, tudíž s pražským týmem nejsem v každodenním kontaktu. Je tedy potřeba více pracovat se statistikami a dalšími daty.

Jako firma jsme se podle mě za ty čtyři roky hodně posunuli dopředu a zvýšili jsme kvalitu služeb. S tím souvisí další podstatná složka mé pozice – kontrola toho, že je vše v pořádku.

Jaké vnimáš rozdíly mezi Prahou a Brnem z hlediska realitního trhu?

V Praze jde vše daleko rychleji než v Brně. Často se nám stává, že než se klient stihne rozhoupat, jeho vybraná nemovitost je už rezervovaná. Takže klienty nabádáme, aby s rozhodnutím příliš neotáleli.

V mnoha ohledech se Brno už bohužel začíná Praze přibližovat. Nabídka bytů je nízká, což způsobuje zdražování. S tím souvisí i to, že teď více vnímáme odliv lidí mimo město. To se v posledních letech až tolik nedělo.

Čím je trh zaměřující se na cizince specifický oproti tomu „domácímu“?

Řekl bych, že cizinci jsou vděčnější než česká klientela. Ví totiž, že jim chceme pomoci a také se nám nebojí plně důvěřovat, protože českému realitnímu trhu tolik nerozumí. Nechají si od nás poradit. To mě těší, protože to s tou pomocí ve Foreigners myslíme skutečně vážně, jelikož chceme, aby se cizinci v Česku cítili jako doma.

Češi nás vnímají jako jakoukoliv jinou realitní kancelář, takže mimo nás mají v záloze další zprostředkovatele, se kterými navštěvují jiné nemovitosti. Často se tak stává, že se jdou na byt jen podívat nebo jednoduše přestanou komunikovat. Cizinci jsou v tomto ohledu spolehlivější.

Jak zamíchá kartami na realitním trhu (nejen) v Brně vysoká inflace a válka na Ukrajině?

Realitní trh to ovlivňuje stejně jako všechna odvětví. Zdražování energií způsobuje růst nájmů. Dalším faktorem je zvýšená cena stavebních materiálů.

Válka na Ukrajině s sebou přináší vlnu nových obyvatel, kteří také potřebují někde bydlet. To už tak v přehřátém trhu zhoršuje situaci. Poptávka roste na úkor nabídky a ceny jdou nahoru.

Jaké byly pro tvůj realitní tým největší výzvy během pandemie? Jak jste je vyřešili?

Jelikož se ve Foreigners zaměřujeme na cizince, největší výzva bylo rozhodně uzavření hranic. Dříve se naše klientela z 80 % skládala z nově příchozích do ČR. To se ze dne na den změnilo.

Situaci jsme řešili tak, že jsme začali více zabývat cizinci, kteří už v Česku žili. Různými cestami jsme se jim snažili vysvětlit, že teď je ta pravá příležitost na změnu bydlení. Trh se totiž z ničeho nic ochladil a oni se tak mohli přestěhovat do podobného nebo ještě lepšího bytu za mnohem lepší cenu, popřípadě se přesunout do atraktivnější lokality.

Dále jsme se zaměřili  na Čechy podobně jako jiné RK působící v Česku. Díky těmto změnám jsme našli nové cesty a zvládli jsme to. Těch krizových strategií bylo samozřejmě více.

Jak bys z hlediska obratu srovnal situaci ve Foreigners před pandemií, během pandemie a nyní?

V realitní sekci byl obratově rok 2020 oproti tomu předchozímu roku -35 %. Rok 2021 to bylo +25 % ve srovnání s rokem 2020. K dubnu 2022 jsme zatím na +110 % ve srovnání s rokem 2021.

Zhruba ve stejných procentech se proměňovalo i množství poptávek po nemovitostech. Roční průměrná výše nájmů pozvolna rostla bez ohledu na pandemii.

Co tě na práci nejvíce baví a co je na ní naopak nejsložitější?

Nejvíce mě naplňuje práce s lidmi. Z pozice ředitele mám takové motto, které jsem zastával i v předchozím zaměstnání a snad to tak bude napořád. Říkám, že „pomáhám lidem, aby lépe pomáhali lidem.“

Co mě naopak na práci baví nejméně, je kontrolovat práci mých týmů a vyplňování různých reportů. Takže především administrativa. Pracujeme ale s cizinci, pro které je každý náš úkon důležitý, protože by bez něj mohli být třeba i vyhoštěni. Z doho důvodu potřebu důsledné kontroly na této pozici naprosto chápu. Díky ní můžeme firmám i individuálům poskytnou kvalitní servis.

Co rád děláš ve svém volném čase? Jak po náročném dni v práci relaxuješ?

Rád si užívám života, takže je toho vícero. Nejvíce času trávím sportem a se svou partnerkou. Hodně se věnuji beach volejbalu, surfskatingu a lyžování. Baví mě se různorodě vzdělávat. Když se mi nechce dělat vůbec nic, rád si někam vyjedu na svém chopperu a jen tak se flákám. Během posledního roku jsem se také začal věnovat tradingu, a to je odvětví, ve kterém bych se chtěl v budoucnu dále posouvat.

Jak bys svoji práci popsal v pár slovech?

Dynamická výzva.

Zaujal vás rozhovor s naším výkoným ředitelem a chtěli byste se stát součástí týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. V současné době hledáme kromě dalších relokačních konzultantů i realitní specialisty do Prahy i do Brna.

Autor článku:

Tereza Walsbergerová