[Zrušeno!] Aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí už nebude od 12. června 2021 veřejně přístupná. Co teď?

13.5.2021

Aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí čeká na konci května 2021 velká změna. Od 12. června už totiž nebude veřejně přístupná, jako tomu bylo doposud. Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) k tomuto kroku přistupuje zejména kvůli přetížení aplikace softwarovými „boty“. Jak se tedy nově budete do aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí dostávat?

EDITACE 3.6.2021: Podle serveru Seznam Zprávy  k uzavření přístupu nakonec nedojde. I tak je však výhodné si registraci zařídit, kdyby k tomuto kroku náhodou došlo v budoucnosti.

Realitní agentury, právníci i majitelé nemovitostí, jako jste vy, Katastr nemovitostí ke své činnosti využívají prakticky neustále. To, že do něj ČÚZK zamezil přístup může mnohým z nás práci tím pádem zkomplikovat. Naštěstí však existují způsoby, jak se do něj dostat i po 11. červnu 2021. V článku jsme pro vás celou problematiku přehledně shrnuli.

K čemu se Katastr hodí?

Katastr nemovitostí (KN) je v podstatě soubor dat o nemovitostech v Česku. Najdete v něm údaje jako například popis a geometrické a polohové určení. V oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí je potom důležité vědět, že se v KN také nachází evidence vlastnických a jiných věcných práv, které se k nemovitostem pojí, a informace důležité k daňovým účelům.

Katastr také obsahuje další fakta o vlastnících, včetně trvalého bydliště, popřípadě informace o tom, zda na objektu není zástava nebo nějaké věcné břemeno. Při prodeji nemovitostí pak na KN můžete sledovat proces převodu objektu a ujistit se tak, že byl opravu přepsán na nového majitele.

Jako zdroj informací jej využívají také statistici a informatici. Při nedávném Sčítání lidu třeba KN v online verzi dotazníku sloužil jako databáze informací o vlastnictví obytných jednotek.

Zamezení veřejného přístupu

Jak ČÚZK uvádí na stránkách KN, k zamezení anonymního přístupu do aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí bylo přikročeno ve zájmu majitelů nemovitostí. Ti, kteří jej využívali nezákonně (a to především v rozporu s GDPR) totiž systém zpomalovali a zahlcovali. Po zrušení volného přístupu by už měl systém vždy běžet bez problémů. K zamezení volného přístupu dojde od 12. června 2021.

Jak se do aplikace od 12. června 2021 dostanete?

Od tohoto data uvidíte jako nepřihlášení uživatelé aplikace pouze to nejzákladnější (tj. údaje beze jmen vlastníků nemovitostí a účastníků řízení). Pro detailnější výpisy z KN se musíte přihlásit – respektive autentizovat. Jakmile toto provedete, budete moci po přihlášení znovu do KN opět nahlížet volně a zcela zdarma.

Eidentita, bankovní identita

Tuto autentizaci můžete provést několika různými způsoby, z nichž nejsnazší je tzv. eidentita, neboli Portál národního bodu. Eidentita je online nástroj, který funguje jako klíč k elektronickým službám, potažmo elektronický podpis. Využít jste ji mohli kupříkladu při přihlašování se do online formuláře Sčítání lidu 2021.

Eidentita se nejčastěji používá pomocí bankovního účtu. V tomto případě se jedná o tzv. bankovní identitu. Pokud si ve vaší bance tuto službu aktivujete, stane se pro vás vaše bankovní identita vlastně takovým digitálním občanským průkazem. Díky tomu už nebudete muset spoustu věcí řešit na úřadech osobně. Banka totiž na základě vašeho souhlasu může třetím osobám potvrdit vaši identitu bez vaší přítomnosti.

Na zřízení si bankovní identity je navíc teď ten správný čas. Letos totiž tuto službu podle portálu lupa.cz začalo nebo začne nabízet hned 5 nových bank. Nástroj bude kromě České spořitelny, ČSOB a Komerční banky brzy využívat také Air Bank, Equa banka, mBank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. V mnoha případech si bankovní identitu ani nemusíte zařizovat osobně. Například u České spořitelny to můžete udělat přes mobilní aplikaci George.

Takto vypadá přihlašovací stránka do KN přes eidentitu.

Možnost dálkového přístupu do KN

Pokud vaše banka eidentitu nepodporuje nebo o tento nástroj nemáte z jiných důvodů zájem, existuje ještě jeden způsob, jak se do aplikace Nahlížení do KN dostat. Použít můžete tzv. dálkový přístup do katastru nemovitostí. Pro využití této služby si však musíte podat žádost na ČÚZK pomocí speciálního formuláře.

Formulář se dá podepsat elektronicky, ale pokud tímto nástrojem nedisponujete, budete si muset zajít potvrdit podpis na poštu. Po potvrzení podpisu pak už stačí dokument dostat na Katastr, což můžete udělat rovnou poštou (doporučeně) nebo emailem, popřípadě přes datovou schránku.

Pozor, jak upozorňuje server adol.cz, pokud chcete aplikaci Nahlížení do KN používat jako právnická osoba i jako fyzická osoba, budete se muset zaregistrovat dvakrát. V rámci firmy by se potom měli zaregistrovat všichni, kteří budou aplikaci pravidelně využívat.

Pronajímáte svoji nemovitost a rádi byste, abychom se vám postarali o nájemníky? Vyberte si jeden z našich balíčků pro majitele nemovitostí!

Chcete mít přehled o novinkách ze světa realit, developerství a také o tom, co ve Foreigners Majitelům zrovna plánujeme a děláme? Sledujte naše sociální sítě – najdete nás na Facebooku i na Instagramu.

Zdroje článku: lupa.cz, adol.cz, cuzk.cz

Autor článku:

Tereza Walsbergerová