Pronajměte svůj byt s Foreigners: Tipy a triky

30.5.2017

Relokační agentura Foreigners se na trhu s realitami pohybuje od roku 2009. Za tu dobu už našima rukama prošly tisícovky klientů s různorodými požadavky, názory, přáními, zvyklostmi. Proto jsme pro vás sepsali 10 tipů a triků, jak učinit vaši nabídku pro zahraniční klientelu co nejlákavější.

1. Připravte svůj byt

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Nachystejte svoji nemovitost tak, jako kdyby se měla stát vaším domovem. Všechno ať je čisté, uklizené, zdi vymalované, spotřebiče a přístroje funkční (toaleta splachuje, žádný kohoutek nekape atd.). Věřte nám, píle se vyplatí.

2. Dechberoucí, pravdivé fotografie
Jakmile splníte první krok, nic vám nebrání pořídit krásné snímky interiéru i výhledu. Nafoťte každou místnost (celky i detailnější pohledy), ať si budoucí nájemník co nejlépe představí realitu. Fotografie neupravujte ve Photoshopu či jiném programu – zájemcům o bydlení nechcete lhát, ale skutečně jim ukázat, kde by mohli žít. Na co by vám bylo, kdyby díky nádherným fotografiím přišly celé zástupy na prohlídku, ale byt by si pak ve finále nikdo nevybral? Ztráta času všech stran. (O nafocení se rádi postaráme i my – stačí se domluvit s naším relokačním konzultantem, který dorazí i s fotoaparátem.)

3. Důkladně svoji nemovitost popište.
Podrobně napište, jak váš byt vypadá. Kde se nachází, jak je velký, jak jsou místnosti vybavené, cena (nájem + zálohy na energie), možnosti internetu, parkování nebo i to, zda v podnájmu akceptujete domácí mazlíčky. Nezabíhejte do zbytečných detailů. Zmiňte to, co je důležité. Buďte upřímní. Inspirovat se lze inzeráty v naší databázi, ale samozřejmě můžete popisek napsat v češtině a my už si přeložíme.

4. Byt pronajímejte zařízený.
Pro zahraniční klientelu je lepší, když se stěhuje do zařízeného bytu. Uznejte, neletí přes půl světa s vlastním stolem a šatní skříní. Ulehčete jim relokaci co nejvíc a připravte pro ně, co budou potřebovat: postel, stůl s židlemi, skříň na oblečení, případně pohovku, lednici, pračku… Nezbytnosti, bez kterých se ani vy sami doma neobejdete.

5. Výzdobu nepřehánějte.
Vyhněte se kýčům a všemožným dekoracím, které se mohou líbit vám, ale nemusí oslnit nájemníky z ciziny. Pamatujte, že každá kultura je zvyklá na něco jiného, a tak uděláte nejlépe, když byt vylepšíte střídmě, prakticky, a další už necháte na jeho budoucích obyvatelích.

6. Nenavyšujte cenu nájmu, protože se jedná o cizince.
Oni přece neví, kolik tady stojí nájem.. Dám jim to dráž, ať si trochu přilepším. NE! To je přesně to, proč agentura Foreigners před osmi lety vznikla. Na zahraničním nájemnících nechceme vydělávat, ale naopak jim férově nabídnout bydlení ve stejné cenové výši jako Čechům. Navíc v dnešní době rychlého šíření informací přes internet není pro cizince problém udělat si představu, kolik by měl v Česku za podnájem zaplatit.

7. Vyzhdvihnětě výhody.
V čem je vaše nemovitost jiná než ostatní? Najděte její největší pozitiva a upozorněte na ně. Je součástí pronájmu parkovací stání? Kromě pračky je v bytě k dispozici i sušička? Z terasy je skvostný výhled na celé město? Nenechávejte si tyto informace pro sebe!

8. Nebraňte se krátkodobému pronájmu.
Řada našich klientů hledá krátkodobý pronájem (6 měsíců). Důvodem může být časově omezený pobyt v republice (Erasmus studenti) ale i to, že cizinec své nové působiště ještě tolik nezná a nechce se zavázat na dlouhou dobu, kdyby se třeba chtěl přesunout do jiné části města.

9. Náš rekolační konzultant je váš obchodní partner.
Máte pochybnosti? Víte o něčem, co váš byt znevýhodňuje? Svěřte se relokačnímu konzultantovi Foreigners, který má vaši nemovitost na starost. Z negativa umí udělat pozitivum a váš byt bude nabízet jen takovým klientům, u nichž je šance, že se stanou budoucími nájemníky.

10. Buďte otevření a zapomeňte na předsudky.
Představujete si, že ve vašem bytě bude žít rodina s dítětem? Máte vytipovanou národnost svých nájemníků, ale zájem má někdo úplně jiný a do vašeho bytu se chtějí nastěhovat kamarádi? Upusťte od svých představ a nechte si otevřenou mysl. Domluvte si spolu s relokačním konzultantem schůzku se svými potenciálními nájemníky a sami se rozhodněte, zda jsou to lidé, s nimiž rádi podepíšete nájemní smlouvu.

Pokud máte další nápady, jak zatraktivnit nabídku nemovitosti k pronájmu, neváhejte je sdílet v komentářích!

Autor článku:

Lucie Pátková