Jak jsme pomohli koupit byt rovnou s nájemníkem

18.5.2021

Jako správce nemovitostí se potkávám s mnoha současnými i budoucími majiteli bytů a domů. Ti si svá investiční miminka pořizují za rozličných okolností, v různých lokalitách, s odlišnými podmínkami. Co mají ale tito majitelé vždy společného, je jedna základní otázka: JAK NAJDU RYCHLE NÁJEMNÍKA?

Vlastnit byt, kde by měl být nájemník, ale není, může být poměrně drahá “zábava”. Splátka hypotéky u bytu 1+kk, kde si půjčíte úvěr ve výši 3 500 000, vyjde u měsíční splátky zhruba na 13 500 korun.

To není částka, kterou byste jen tak našli ležet na zemi. Řada majitelů si v dnešní době i na hypotéku doplácí. To znamená, že třeba nastaví nájem 12 000 korun a zbylých 1 500 korun doplní vlastními zdroji. To není nic výjimečného. Jenže, aby stačilo “jen” doplácet, jsme zpátky u našeho původního dotazu: Jak najdu rychle nájemníka?

Chytré řešení díky spolupráci s developerem

U projektu Byty Kamenná jsme se potýkali přesně s tímto problémem. Developer pak ve spolupráci s námi sáhl po elegantním řešení. Luxusní (nejen) investiční byty v blízkosti brněnské cyklostezky, která se plazí okolo řeky Svratka až k Brněnské přehradě, jsme nabídli k pronájmu už koncem roku 2020. Tedy ve chvíli, kdy se prostory ještě dokončovaly a neměly své budoucí majitele. Poslední úpravy a předání bytů byly naplánované až na jaro.

Vzhledem k naší spolupráci s developerem jsem tak do ještě nehotových bytů měli přístup, od začátku projektu jsme spolu komunikovali a koordinovali své aktivity, aby vedly k maximální spokojenosti i toho nejnáročnějšího majitele. Nemluvím přitom jen o kvalitě zpracování a využitých standardech, ale také o dovybavení bytu na klíč.

Poskytli jsme i naši zkušenost s cenotvorbou luxusních bytů. Jsem hrdá, že nás nezlomila ani COVID situace, která nabízení nemovitostí velmi ztížila. V Brně klesly ceny pronajímaných bytů o několik tisíc a snížil se zájem právě o tyto, dispozičně menší byty 1+kk.  

Byt i s nájemníkem. Berete?

Stalo se nám, že k bytu ještě ani nebyla podepsaná kupní smlouva a už jsme měli nájemníka, kterému se byt líbil a byl ochoten si na něj počkat. Stačilo tedy zavolat zájemci o koupi bytu, budoucímu majiteli, a domluvit se, zda našeho nájemníka bere.

Jedni z budoucích nájemníků na Kamenné v Brně

Noví majitelé bytů na Kamenné si taky mohli vybrat mezi naší službou Exkluzivita a Správa.

Majitelé, kteří si zvolili službu Správa, dostali navíc:

• naši ověřenou nájemní smlouvu

• tabulku vybavení s doporučením na dovybavení k eliminaci možného opotřebení

• pomoc s dovybavováním

• výhodnější cenu naší služby

• a mnoho dalšího

Starost o novou investiční nemovitost může být až nepříjemně stresující. Je na čase toto dogma změnit. Já a celý tým Foreigners vám u služby Správa rádi pomůžeme zažít klidnější a spokojenější koupi nemovitostí.

Víc informací najdete na našem webu.

Autor článku:

Markéta Pokorná