Čím se liší student medicíny a manažer korporátu?

7.6.2017

Rozdílný budget. Rozdílné nároky. Rozdílná očekávání. Jak už jsme zmínili v článku o tom, že není třeba se bát nájemníků z ciziny, klienti agentury Foreigners jsou různého charakteru. Jsou mezi nimi jak studenti univerzit, tak zaměstnanci nadnárodních korporátních firem. A tito všichni s námi shánějí bydlení.

Chcete vědět, jaký byt má v hledáčku student a jaký manažer? Čtěte dál 😉

V naší kanceláři se setkáváme obecně se dvěma typy studentů:

1. mladí lidé z nearabských zemí, kteří nemají peněz na rozhazování
2. mladí lidé z arabských zemí, kteří disponují dostatkem finančních prostředků, většinou pocházejících z rodinné kasy

Velice často se přitom jedná o studenty některé z lékařských fakult Univerzity Karlovy v Praze, v Brně pak Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

STUDENTI S NIŽŠÍM BUDGETEM

Ti z první kategorie rozhodně hledají levné bydlení v nižším standardu. Řada z nich se nebrání sdílenému bytu/pokoji. Chtějí bydlet v centru anebo nejlépe právě v blízkosti své alma mater. Tudíž pokud vlastníte byt v Praze na Smíchově, na Vinohradech nebo přímo v Motole, máte vyhráno a medici vám za něj utrhnou ruce 🙂

Studenti lékařství často rádi bydlí pospolu – ne mezi studenty jiných univerzit a fakult. Je to z toho důvodu, že se musí hodně učit a třeba i konzultovat látku se svými spolužáky. Nebývají to žádní “pařmeni” (mají služby v nemocnici, někdy i v noci, a pak potřebují odpočívat), což je dobrá zpráva pro vás – váš byt zůstane bez úhony!

Většině studentů stačí v pronajatém bytě základní nábytek.

Co se týče vybavení bytu, na něm v případě mediků určitě můžete ušetřit. Studenti neočekávají nic jiného než jednoduše zařízené bydlení:

V pokoji:

• postel (lépe dvoulůžková, klasická jednolůžka už jsou dnes téměř pasé a i jednotlivci chtějí mít na spánek dostatek prostoru)

• skříň

• stůl

• židle

• případně jedna další komoda nebo malá pohovka

V kuchyni:

• lednice

• mikrovlnná trouba

• na vaření postačí dvouplotýnka

V koupelně (či v jiné části bytu) by měla být pračka.

STUDENTI S VYŠŠÍM BUDGETEM

Druhá kategorie studentů – s vyšším budgetem (nad 20 000 korun), jsou nejčastěji mladí expati z movitějších arabských rodin, kteří slyší na luxus a nadstandard. Tito už v bytě rádi vidí například LCD televizi, prostornější gauč, v kuchyni troubu a jídelní stůl se židlemi. Je to vlastně takový mezistupeň mezi klasickým studentským bydlením a apartmánem vhodným finančně dobře zajištěné cizince z nadnárodních firem.

MANAŽEŘI Z KORPORÁTU

Právě zaměstnanci velkých mezinárodních společností jsou ti s nejvyššími nároky na bydlení. Jejich příjem je dostatečně velkorysý na to, aby si vybrali to, co jim opravdu vyhovuje. Takový manažer obvykle hledá vícepokojový byt (2+kk, 3+kk nebo i větší), luxusně vybavený, třeba i dál od centra (běžně jezdí firemním autem, a tak pro něj není problém se dopravit do práce). Moderní, tenká televize, horkovzdušná trouba, pračka (případně se sušičkou), myčka na nádobí jsou samozřejmostí.

Expati, kteří se do Česka stěhují za prací na manažerské pozici, obvykle požadují prostorný, funkční a klidný „nový“ domov.

Zahraniční manažeři se do České republiky mnohdy stěhují s rodinou nebo dítětem “na cestě”. Jejich bydlení by proto mělo být blízko zeleně (parku, lesa, dětského hřiště), lákadlem je také balkon nebo prostorná terasa, kde mohou uspořádat rodinnou oslavu anebo jen o víkendu posnídat. Jestli je váš byt součástí rodinného domu, určitě zbudujte vlastní vchod – takový nájemník touží po klidu a soukromí.

TIP 1: Poslední dobou se nás tito klienti z korporátních firem ptají na klimatizaci v bytě. Zvažte ji do vaší nemovitosti určené k pronájmu pořídit!

TIP 2: U vysoce postavených manažerů není výjimkou brát si takzvaně práci domů. Je ve vašem bytě prostor navíc? Proměňte jej v pracovnu! Když se pak takový klient bude rozmýšlet mezi vaším bytem a jiným v nabídce, určitě to pro vás budou body navíc!

Zajímají vás další tipy, jak nabídnout atraktivní byt k pronájmu? Najdete je pod tímto odkazem 😉

Autor článku:

Lucie Pátková