Chataření je opět v módě. Jak vybrat tu správnou?

16.4.2021

Venku se otepluje a to je znamení, že sezóna chataření se opět blíží! Mohlo by se zdát, že tento trend v poslední době ustupoval. Teď je ale i vzhledem k epidemiologickým opatřením zpět v módě. Chata přijde vhod, když výlety do zahraničí nejsou možné. Chataření je pak zvlášť populární mezi lidmi, kteří bydlí v bytech. Aby ne, je příjemné odjet na víkend do přírody a strávit celý den sluněním se při práci nebo odpočinku na zahrádce. Nákup takových nemovitostí je radost. A je z čeho vybírat!

I tuto chatu jsme prodali! Obraťte se na nás v případě zájmu o podobné nemovitosti.

Je chata pro vás?

Pokud vám v životě chybí trocha toho klidu a přírody, pak rozhodně! Odjet na víkend na chatu už dávno není pouze záliba našich prarodičů. Ať už máte byt nebo dům, chata je skvělou příležitostí na chvíli vypnout a relaxovat. Takové stavení v přírodě se dá využívat ke spoustě věcí. Můžete si tam vypěstovat vysněnou zahrádku, můžete chodit v okolí na výlety anebo si jen sednout venku s knížkou. Ale hlavně si můžete užívat ten klid!

Jak si vybrat tu správnou?

Záleží čistě na vašich preferencích! Plánujete chatu využívat jak v létě, tak v zimě? myslete na to, že by chata měla být zateplená. Pokud hodláte nemovitost využívat na delší pobyty, je dobré zkontrolovat, že má přívod vody a elektřiny. Na chatu si jezdíte především odpočinout od každodenních starostí. Ovšem může se stát, že tam budete chtít i pracovat na počítači. Připojení na internet bývá v chatových osadách komplikovanější. Nicméně v dnešní době se i to dá poměrně jednoduše zařídit.

I odpad může způsobovat trable. Pokud je v nemovitosti řešen septikem, počítejte s tím, že se vám zvýší náklady.

V neposlední řadě je potřeba dávat pozor při koupi starší chaty, kterou plánujete strhnout. Často se stává, že úřady povolí pouze menší rekonstrukce, ovšem ne kompletní přestavbu.


Jak vybrat místo?

Je poblíž město, kde budete moci nakupovat potraviny? Jak daleko jste na svoji chatu ochotni jezdit? Jste výletníci a oceníte zajímavé destinace na dosah ruky? Vede k chatě příjezdová cesta? Je spíše asfaltová, nebo nezpevněná? Jak daleko je MHD? Bydlí kolem vás sousedé? Bydlí tam celoročně? To se může hodit. Mohou ohlídat, aby chata nebyla vykradena. Jací jsou? Pokud to situace umožňuje, doporučila bych na ně zaklepat a osobně se s nimi pobavit. Kolik metrů je zapsáno v katastru? Souhlasí to se skutečností? Často si majitelé přistaví část chaty bez povolení a to vám může přinést řadu komplikací! Naopak, je dobré se podívat na územní plán v této oblasti. Někdy se tam můžete dozvědět, že si můžete chatu i zvětšit. Také na to byste se měli při výběru nemovitosti zaměřit. V dnešní době máte široký nabídku a v inzerátech najdete vše. Od chat takřka za městem po zapadlé nemovitosti v místech, kde pomalu není ani signál. Stačí si vybrat!

I u nás v nabídce chatu najdete a já vám o ní ráda povím více! Neváhejte a kontaktujte mě na katerina.stehnova@foreigners.cz

Autor článku:

Katerina Stehnova Strasakova