Brněnské Zábrdovice – ze sociálně vyloučené oblasti ve slibně se rozvíjející čtvrť

16.7.2020

Pokud žijete v Brně, nebo alespoň znáte některé z nejznámějších městských částí, pak jste jistojistě slyšeli o Cejlu. Ulice Cejl ve čtvrti Zábrdovice její pověst předchází natolik, že si vysloužila přezdívku “Brněnský Bronx”. Tato neslavně proslulá část Brna si prošla už mnoha proměnami, jejichž účelem bylo zlepšit tamní prostředí, a na další – daleko ambicióznější – úpravy ještě čeká. Nové tváře by se měla dočkat zanedlouho, a tak se tato lokalita stále víc ocitá v hledáčku developerů a investorů do nemovitostí.

Industriální minulost

Brno bylo v minulosti silně industriálním městem s kvetoucím textilním průmyslem. Dokonce se mu díky tomu říkalo “Moravský Manchester”. Průmyslovou výrobou byly obzvláště poznamenané ty městské části, které se dříve nacházely za městským opevněním a k centru města byly připojeny až později po jeho odstranění. Počátkem úpadku těchto industriálních oblastí pak byla druhá světová válka a pozdější znárodnění, kdy mnoho továren nejprve přešlo následkem “arizace” do rukou Němců (původními majiteli byli ve většině případů brněnští židé) a později je převzal stát. Mezi místa, jimž historie a průmyslová činnost uštědřily zvláště tvrdou ránu, se řadí i ulice Cejl a s ní i celá čtvrť, která se v průběhu let zapsala do povědomí Brňanů jako sociálně vyloučená oblast, kam není radno chodit po setmění.

Současnost a plány do budoucna

Ačkoli i v současné době jsou Zábrdovice obecně považovány za místo, kterému je lepší se vyhýbat, situace se v průběhu let podstatně zlepšila – především vzhledem přestavbám a rekonstrukcím, ale i díky úspěšné snaze mnoha organizací a skupin začlenit do místního koloritu sociálně znevýhodněné obyvatelstvo.

Tím ale “zkrášlování” Cejlu a jeho okolí nekončí, protože další plány jsou ještě markantnější – kromě toho, že se o úpravu oblasti dlouhodobě snaží mezinárodně uznávaná umělkyně Kateřina Šedá, má během příštích pár let v této oblasti vzniknout celá nová městská třída. O její výstavbě se mluví už několik dekád, přičemž původně místo ní měla být vybudována velkokapacitní silnice, která by proťala město od severu k jihu. V 90. letech se ale v územním plánu silnice změnila městskou třídu, jež by se měla jmenovat “Brněnská třída” a rozléhala by se v oblasti ulice Špitálka.

Zábrdovice jsou postindustriální čtvrtí a na každém rohu se tak nacházejí brownfieldy a další průmyslové

První plány byly ovšem zdrojem velkých kontroverzí, neboť počítaly s tím, že kvůli nové zástavbě půjde k zemi mnoho domů. Z toho nakonec z velké části sešlo a bourat by se mělo minimálně, což znamená, že majitelé domů, které v oblasti stojí, se mohou konečně pustit do jejich oprav.

Demolice se ale patrně nevyhne části někdejší brněnské káznice, v níž by měly vzniknout například nové kanceláře a která i přes dlouholeté snahy o rekonstrukci dál chátrá. Plánovaný zásah do historicky cenné budovy však pochopitelně vyvolal velkou vlnu nevole jak mezi laiky a odborníky z Česka, tak i ze zahraničí a vznikla i petice za její kompletní zachování. Jak se situace bude nakonec vyvíjet tak ještě není jasné.

Jinak ale architekti chtějí do podoby oblasti zasahovat co nejméně kvůli zachování jejího postindustriálního rázu, jenž ocení zejména cílová skupina celého projektu: mladí lidé. Zachována tak bude například chladicí věž místní teplárny, která by se měla proměnit v tak zvaný “Event hub”, určený k pořádání různých akcí. Hlavním cílem je tedy převážně oživení této lokality, snížení počtu aut a posílení městské hromadné dopravy.

Už na rok 2021 jsou naplánovány úpravy částí Svitavského náhonu (někdy také přezdívaného Stará Ponávka) – konkrétně těch, které vedou přes brownfieldy na Špitálce až k Cejlu a řece Svitavě. Tím by se do této části města mělo dostat už zanedlouho více zeleně.

Ideální investice

Díky těmto plánovaným proměnám se ze Zábrdovic postupně stává oblast s velkým potenciálem, na niž si brousí zuby developeři. Jakmile totiž k výstavbě nové třídy dojde, stanou se Zábrdovice atraktivní čtvrtí, kde bude radost bydlet. To však jen v případě, že si to bude člověk moci dovolit, protože ceny nemovitostí, které se zde nacházejí, s velkou pravděpodobností díky oživení oblasti strmě porostou. To ovšem také znamená, že pokud chcete dobře investovat, měli byste nemovitost či pozemek v Zábrdovicích koupit co nejdříve.

Už jste si pořídili vlastní nemovitost a chtěli byste, abychom se vám postarali o nájemníky? Vyberte si jeden z našich balíčků pro majitele nemovitostí!

Zdroje: idnes.cz, respitalka.brno.cz, brno.rozhlas.cz

Autor článku:

Anna Minjaríková