7 nejlepších aplikací pro majitele nemovitostí podle našeho CFO

23.7.2020

Ať jde o cokoliv, snad každý člověk se snaží ušetřit co nejvíc času a ulehčit si práci. Dnešní doba nabízí spoustu různých způsobů, jak toho dosáhnout a na své si mohou přijít i majitelé nemovitostí, kteří si na pomoc mohou “přizvat” webové stránky, programy či aplikace. Pokud dosud žádné takové neznáte, nebo chcete svoji sbírku “pomocníků” rozšířit, podívejte se na aplikace, které doporučuje náš CFO, investor a developer Vojtěch Stehno.

Valuo

Valuo je internetová aplikace na oceňování nemovitostí. Průběžně sbírá a ukládá data ze všech realitních serverů, jako jsou například sReality, díky čemuž má velké množství užitečných dat, s nimiž pak pracuje. Pokud tedy chcete ohodnotit nějakou nemovitost, postačí vám zadat potřebné parametry a podle nich se vám na webu zobrazí cca osm podobných nemovitostí které byly v té oblasti a v podobných parametrech nabízeny za uplynulý rok nebo dva a podle toho vám bude navržena cena.

Ukáže vám i to, jak dlouho byla nemovitost v nabídce, než se prodala. Podle toho poznáte, jak moc byla zajímavá. Můžete se zde dozvědět dokonce i to, jak se měnila cena – pokud uvidíte, že byl byt třikrát zlevněn, poznáte, že majitel to s původní cenou přehnal.

Velmi kvalitní je profi verze, která stojí 3 000 Kč na rok. O tuto profi verzi si ale budete muset zažádat prostřednictvím emailu.

Nevýhodou je, že Valuo ukazuje nabídkovou cenu, kdežto v reálu se  kupující a prodávající mohou domluvit jinak. Cenu v inzerátu už samozřejmě nechají stejnou a tak cena, která se v aplikaci zobrazí vám pak nebude odpovídat ceně, za niž se nemovitost reálně prodala.

Na druhou stranu máte přístup ke všem informacím, které inzerát obsahoval. Můžete se tak podívat třeba na fotografie dané nemovitosti a budete mít ihned dobrou představu o tom, zda se blíží tomu, co nabízíte vy. Jestliže při prohlížení zjistíte, že některá z nemovitostí nevyhovuje, stačí, když ji odstraníte z nabídky a následně nabídku aktualizujete – zobrazí se vám další nemovitosti. Takto si postupně můžete sami sestavit seznam nemovitostí, které se co nejvíc podobají té vaší a díky tomu si přesněji stanovit cenu.

K této aplikaci patří rovněž blog plný zajímavých článků!

Snad každý se snaží ušetřit trochu času a ulehčit si práci. S tím často dovedou pomoci různé aplikace.

Atlas cen

Podobně jako Valuo, i Atlas cen je internetovou aplikací, která porovnává ceny nemovitostí. Na rozdíl od Valua ovšem Atlas cen nečerpá informace z inzerátů, ale přímo z katastru nemovitostí. Ceny, jež tato aplikace zobrazuje, jsou tím pádem daleko přesnější než u Valua, protože katastr má k dispozici právě finální kupní cenu. Výhodou je také to, že díky tomu můžete zjistit, za jakou cenu se prodaly sousední byty.

Nicméně zde nelze zobrazit fotografie, detaily inzerátů nebo podrobnosti k bytům. To může být zkreslující, protože pochopitelně není byt jako byt. V tomto směru má tedy výhodu Valuo, kde tyto detaily zobrazit lze.

Realingo.cz

Realingo.cz je obdobně jako sReality realitním serverem, přesněji jde o jeho kvalitní alternativu. Tady se u jednotlivých inzerátů dozvíte i cenu za metr čtvereční, takže okamžitě poznáte, jestli je byt předražený.

Mají také spolehlivého “hlídacího psa”. Ideální je nastavit si hlídací psy rovnou dva – jednoho, který bude zobrazovat ceny, za něž se v dané lokalitě byty prodávají, a druhého, který ukáže, za kolik se byty ve stejné lokalitě pronajímají. Díky tomu budete mít velmi dobrý přehled o tom, na jaké úrovni se v onom místě pohybují ceny.

Finanční kalkulačky

Co se týče aplikací do mobilu, k těm nejužitečnějším patří jistojistě aplikace “Finanční kalkulačky” pro iOS a Android. Jak už název napovídá, jde o sadu finančních kalkulaček. Ty se vám budou hodit zejména v tehdy, budete-li si chtít rychle vypočítat například výši splátek – stačí zadat částku, kterou si chcete půjčit, úrokovou míru a dobu trvání půjčky.

Mapy ČÚZK

Další dobrou mobilní aplikací je “Mapy ČÚZK” (tj. Český úřad zeměměřický a katastrální). V tomto případě není potřeba žádného složitého vysvětlování: jednoduše jde o katastr nemovitostí v mobilní aplikaci. Určuje i vaši polohu, tudíž pokud někam půjdete a narazíte na zajímavý pozemek či nemovitost, můžete si zrovna zjistit vlastníka pozemku.

Současný územní plán města Brna

Další “pomůcka” se bude hodit zejména těm, kteří žijí nebo podnikají v Brně. Jde totiž o současný územní plán města. Najdete v něm, co se kde v Brně dá v současnosti postavit a tomu pak přizpůsobit své plány.

Nový územní plán pro Brno

Znát současný územní plán města Brna ale nemusí úplně stačit. Před nedávnem totiž vznikl nový územní plán, který je nyní ve fázi projednávání a dochází ke vznášení námitek. V plánu jsou další kola a bude tak zřejmě trvat ještě asi dva až tři roky, než dojde k definitivnímu schválení. I přesto se vyplatí jej sledovat, abyste věděli, co bude v daném území v budoucnu stát – jestli třeba sklady nebo domky pro bydlení.

Už jste si pořídili vlastní nemovitost a chtěli byste, abychom se vám postarali o nájemníky? Vyberte si jeden z našich balíčků pro majitele nemovitostí!

Zdroj obrázku: Pexels.com

Autor článku:

Anna Minjaríková