5 tipů, jak vaším bytem nadchnout zahraničního nájemсe

29.1.2020

Ptali jste se už někdy sami sebe, jestli má smysl pronajímat svůj byt zahraničním nájemcům? Opravdu to stojí za to? Bojíte se, že narazíte na nedorozumění kvůli odlišné kultuře a jazyku? Z vlastní více než desetileté zkušenosti vám můžeme s jistotou říct: není se čeho bát! A čím váš byt zatraktivníte tak, aby vyhovoval obvyklým požadavkům zahraniční klientely? Čtěte dál.

Proč zahraniční nájemci?

Většina cizinců přijíždí do České republiky za prací nebo studiem
: jsou to jak začátečníci, tak špičkoví odborníci ve svém oboru, nejčastěji pracují v IT-službách, klientských centrech, v ekonomice a financích nebo obecně v korporátním managementu. Co se týče studentů, našimi klienty jsou hodně často studenti medicíny a doktorandi, kteří jsou nadšení z vědy a chtějí získat kvalitní české vzdělání. Studenti nebo pracující: skoro všichni mají podobné nároky:

• Vybavený byt.
Pokoj nebo byt opatřený nábytkem ocení řada nájemců z ciziny. Nejčastěji totiž přijedou pouze s kufrem s oblečením a osobními věcmi a chtějí se nastěhovat tam, kde si hned po příchodu mohou sednout na židli a lehnout do postele, místo toho, aby se vydávali do prodejny nábytku nebo shánět pračku. Navíc když v drtivé většině případů nerozumí česky a nevyznají se v dostupných výrobcích. Plně nebo částečně vybaveným bytem jim usnadníte práci a ušetříte čas. A to je lákavé!

• Možnost smlouvy i kratší než jeden rok.
Někteří expati (cizinec, dočasně pracující v České republice) přijedou pouze na půl roku kvůli studijnímu výměnnému programu nebo zahraniční pracovní cestě. Nebojte se krátké doby nájemní smlouvy: často po takovém expatovi může přijet jeho kamarád nebo kolega, který se díky dobré reputaci a doporučení bude chtít ubytovat právě ve vašem bytě.

• Zlepšíte si cizí jazyky!
Znáte to. Na střední jste se učili anglicky nebo německy a teď si sotva vzpomenete na základní fráze. Vaši zahraniční nájemníci budou nadšení, když na ně promluvíte třeba i jen pár slovy jejich mateřského jazyka! A vás to třeba motivuje vzpomenout si na zbytek nebo se znovu pustit do učení. Tím zbouráte i jazykovou bariéru a možná za chvilku se z vašeho nájemce stane někdo, s kým si povídáte o počasí nebo si stěžujete na politiku. (Pokud se ovšem v cizích jazycích zdokonalovat nechcete, nevad – pořiďte si naše VIP služby a my vám pomůžeme s veškerou nezbytnou konverzací).

• Dobrá dostupnost MHD
, blízko centra nebo práce/školy. Pokud to bude student Campusu, tak by se mu nejlépe hodila lokalita Bohunice; u IBM, Red Hat a VUT frčí Technologický park, zatímco pracující v Office Spielberk Center dají přednost Štýřicím.

• Zařízený internet
je v dnešní moderní době e-mailů a sociálních sítí téměř nutností. Nejlepší je, když je to součást nájmu a nemusí si to expat zařizovat sám, jen dostane heslo a je to!


Kromě standardními pronájmu bytů, u nás ve Foreigners nabízíme i správu a garantovaný pronájem, zařizujeme smlouvy a rádi ušetříme čas a stres majitelům nemovitostí jedním z našich balíčků! Máme na výběr čtyři balíčky pro pronajímatele:

Balíček STANDARD

Tak který si vyberete?

Autor článku:

Karyna Babkova