Zrušení daně z nabytí nemovitosti a proč se vyplatí koupit nemovitost právě teď

9.2.2021

Jak už nejspíš víte, v září minulého roku byla zrušena daň z nabytí nemovitosti. To je sama o sobě dobrá zpráva, díky níž mnoho lidí začalo zvažovat, že si nějakou nemovitost pořídí. Ostatně proč ne – nejen, že nemovitosti jsou a budou skvělou investicí, ale teď navíc není třeba za jejich vlastnictví platit peníze státu. Je ale řada dalších důvodů, proč se stát majitelem nemovitosti.

Pryč s daní z nabytí nemovitosti

Velkou událostí minulého roku, samozřejmě kromě příchodu pandemie, bylo zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, k čemuž došlo 26. září 2020. Navíc se zákon o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí vztahuje i na ty nemovitosti, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. To tedy znamená, že tato daň se nebude vztahovat na případy, které byly předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později, ani na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020 a dál. Jinými slovy tento zákon platí i retrospektivně. Pokud jste tedy koupili například nemovitost v Brně za 3 000 000 Kč a daň je 4 %, ušetříte tak celých 120 000 Kč. A to už se vyplatí!

Co ovšem dělat ve chvíli, kdy jste daň z nabytí nemovitosti už zaplatili? V takovém případě vám vznikl vratitelný přeplatek, o jehož vrácení můžete online požádat správce daně.

Pravý čas na nákup nemovitosti

Díky zrušení daně z nabytí nemovitosti se ještě víc vyplatí koupit si třeba investiční byt. Důvodů, proč si nemovitost pořídit, je ale víc:

• Jedním z těch nejzásadnějších je příchod krize, která je nevyhnutelná, a dřív nebo později zkrátka propukne. V souvislosti s tím se totiž nevyplatí držet peníze na účtu, kde jim klesá hodnota o inflaci, ale je lepší je investovat právě do nákupu nemovitosti. Ceny nemovitostí totiž i nadále stoupají a očekává se, že dál stoupat budou. Tento nárůst je mimo jiné ovlivněn i rychlostí výstavby nových bytů. A ta je, jak známo, velmi pomalá. Když totiž nové byty nestaví, spoustě lidí se nedaří jen tak nějaký sehnat. Poptávka je proto vyšší než nabídka, což spolehlivě žene ceny bytů nahoru.

• Ještě ke všemu klesá i průměrná úroková sazba. V prosinci 2020 tak ustálila na hodnotě 1,96 %. Podle některých ekonomů má dokonce potenciál ještě dál klesat, to ovšem záleží na tom, v jakém stavu bude česká ekonomika. Pokud si tedy nyní pořídíte investiční byt, nájemné sice zřejmě nepokryje hypotéku, ale i tak je to v tuto chvíli výhodné, neboť úroky za vás bude platit někdo jiný. V každém případě se díky nízkým hypotečním sazbám vyplatí pořídit si v současné době nemovitost a nevyčkávat, zda situace vydrží. Tím spíš, že inflace dál stoupá a znehodnocuje tak uložené peníze.

• A je tu ještě jedna zajímavá výhoda, pokud máte potomky: možnost spoření pro děti. Až vyrostou, budou mít díky tomu dobrý základ do života – nemovitost, kterou budou moci prodat, pronajmout, nebo se do ní nastěhovat. A kdo by něco takového pro svoji rodinu nechtěl?

Sečteno a podtrženo, právě teď je nejlepší doba pořídit si investiční nemovitost, neboť na ní máte šanci vydělat ještě víc než dřív!

Už vlastníte nemovitost a čeká vás stěhování? Projděte si náš praktický manuál!

A nezapomeňte zaplatit daň z nemovitosti. Vzhledem ke koronavirové krizi je možné daňové přiznání podat ji až do 1. dubna a my vám se vším papírováním umíme pomoct. Stačí poslat e-mail obsahující vaše základní osobní údaje a seznam vašich nemovitostí na adresu info@foreigners.cz.

Jste majitelem nemovitosti a zajímá vás, jak si díky tomu co nejvíc vydělat? Jak docílit toho, aby byl váš byt nebo dům pro potenciální kupce či nájemníky atraktivnější? Připojte se 15. února v 17:00 k našemu živému přenosu na téma “Jak vydělat na prodejích a pronájmech nemovitostí?”

Zdroj obrázku: Pixabay.com
Zdroje informací: financnisprava.cz, MFČR.cz, iDnes.cz

Autor článku:

Anna Minjaríková