„V pandemii jsme pronajímatelům pomáhali naplnit jejich volné byty.“ Rozhovor s relokačním konzultantem Martinem Chudobou

4.1.2022

Relokační konzultant Martin Chudoba ve Foreigners nedávno povýšil na „pro(fesionalála)“. U šálku kávy jsme si s ním popovídali o tom, jak se během první vlny pandemie (ne)relokovali cizinci do ČR a také o strastech pronajímatelů a majitelů nemovitostí při uzavření hranic. Zjistili jsme, proč rád pracuje s lidmi a co ho na pozici relokačního konzultanta baví nejvíce.

Martine, gratulujeme ti k povýšení na pozici „pro“, tedy profesionála. Jak se cítíš?

Díky! Vlastně jsem si to ještě ani pořádně neuvědomil, protože jsem na pozici seniora byl tak dlouho zvyklý. Rozhodně jsem to nečekal. Ale beru to jako posun vpřed ve své kariéře a také výzvu do budoucna, abych dál pracoval na svých cílech.

Naposledy jsme spolu dělali rozhovor ještě před pandemií. Jak bys z hlediska své práce ty poslední dva roky zhodnotil?

Za mě to byla výzva – něco jiného a nového. Situace v roce 2020 nebyla jednoduchá. Museli jsme se přizpůsobit novým věcem. S lockdownem šla dolů poptávka, takže jsme měli méně práce. Museli jsme si dávat pozor na vlastní zdraví a hlídat si morálku, abychom neupadali do depresí.

Já se považuji za velmi pozitivní osobu věřím tomu, že se vždy dá najít východisko a vše se dá překonat. I špatné věci jsou dobré k tomu, aby nás někam posunuly. Společně jsme ve firmě vymysleli efektivní systém práce a stanovili plán, což se nám nakonec vyplatilo. První vlna pandemie byla náročnější, ale ta druhá už byla o něco lepší. Nakonec jsme překonali obě.

Můžeš být trochu konkrétnější a zavzpomínat na nějaké případy z těch uplynulých téměř „koronavirových“ let?

Co se mi vybavuje tak nějak nejbarvitěji je to, jak první vlnu koronaviru snášeli majitelé nemovitostí a pronajímatelé. Během první vlny se nám začali ozývat dokonce i majitelé Air BnBs, se kterými normálně nespolupracujeme. Těm totiž ze dne na den zmizeli nájemníci – v čele s cizinci a studenty – a jejich pronájmy se ocitly na bodě mrazu.

Takže i když je typickou náplní práce relokačního konzultanta spíše pomáhát cizincům najít vhodné místo k bydlení, v pandemii jsme naopak pomáhali pronajímatelům naplnit jejich volné byty. Více jsme se také zaměřili na Čechy a na cizince kteří už v Česku žijí a nabídli jsme jim pronájmy v lepších bytech s lepšími podmínkami a dostupností, což nakonec ocenily všechny strany.

Kromě toho, že jsi byl povýšený na „pro, jsi během roku 2021 také šestkrát získal ocenění „Team Player of the Month (Týmový hráč měsíce). Můžeš nám vysvětlit, o co se jedná?

„Team Player of the Month“ je zaměstnanec, který má za daný měsíc souhrnně nejlepší výsledky, včetně ohlasů od klientů. Toto ocenění je další z těch věcí, o kterých vlastně moc nepřemýšlím, protože se soustředím na práci. Ale samozřejmě jsem moc rád, že jsem ho získal – je to taková třešnička na dortu toho co dělám a také potvrzení, že svou práci dělám dobře.

Klienti tě často zmiňují jménem v Google recenzích Foreigners Brno a říkají o tobě, že jsi „nadšený, „trpělivý a že děláš „co jim na očích vidíš. Máš z takových ohlasů radost?

Je to pro mě v podstatě další potvrzení toho, že svoji práci dělám dobře a že se mi daří dostát principu WIN-WIN-WIN – tedy radost mám já, klient i firma.


Lidé si váží toho, že s nimi udržuji kontakt, naslouchám jejich příběhům a snažím se, aby se cítili jako doma. Myslím si, že ocení, když narazí na někoho, kdo jim chce pomoct a dělá to rád.

Klienti v Google recenzích agentury Martina často zmiňují jménem.


Takže tě baví pracovat s lidmi? Čeho dalšího si na své práci ceníš nejvíce?

Práce s lidmi mě naplňuje. Mám rád konfrontaci, komunikaci a také to, že si mohu na denní bázi udržovat angličtinu v různých podobách – ať už přes telefon, v e-mailové konverzaci, nebo naživo.

Nejvíc mě na práci relokačního konzultanta baví to, že je dynamická. Mohu se díky ní také dostat do řady zajímavých nemovitostí, které třeba nejsou za normálních okolností lidem přístupné. Setkávám se se zajímavými lidmi a majiteli, zaměstnanci, studenty… celkově je to fascinující zkušenost.

Často říkám, že díky tomu, že se mi daří potkávat lidi z celého světa, potom ani sám nemusím cestovat. Klienti se občas stanou přáteli. Nedávno jsem se skamarádil s úžasným mladým párem z Ameriky, které jsem dokonce vzal na Kometu.

Kromě toho, že rád pracuješ, si také dopřáváš pohyb a sport. Co tě na tom tolik baví a jaký typ pohybu máš vůbec nejraději?

Pohyb je pro mě možnost se vyblbnout a zrelaxovat. Občas musím v práci dělat hodně administrativy a díky cvičení můžu to sezení svému tělu vykompenzovat. Nejsem ten typ, co by celý den proseděl nebo proležel. Jsem aktivní člověk a rád se cítím fit.

V současnosti chodím dvakrát týdně cvičit do posilovny a jednou týdně hraju florbal. Když se na to cítím a mám ten čas, rád si zaběhám. Už se mi podařilo uběhnout dva půlmaratony. Občas také dělám taneční workshopy.

Kromě práce Martin také rád cvičí, tancuje, moderuje a fotí Brno.

Máš i nějaké další koníčky?

Čas od času moderuji taneční akce nebo i jakékoli jiné akce. Baví mě si číst a procházet se a dělat fotky Brna. Brno mám moc rád, protože je to příjemné místo a můžete v něm narazit na mnoho zajímavých momentů. Nejkrásnější jsou pro mě brněnské říjny, když do sebe zapadnou všechny ty podzimní barvy.

Brno je krásné město a má svoje unikátní kouzlo – není ani malé, ani velké. Vždy v něm najdu něco, co stojí za to zachytit. Dokonce jsem si kvůli tomu i vytvořil speciální účet na Instagramu.

Co tě nejvíc baví na práci ve Foreigners a co bys řekl o našem týmu?

Práce relokačního konzultanta je pro mě „dream job“. Za co jsem nejvíce vděčný ve Foreigners je to, jak je firma celkově nastavená. Všichni pracují spolu, ne proti sobě. Zaměstnanci jsou přátelští a vždy je tam pozitivní nálada. To je úplně něco jiného než třeba ve velkých korporátech, ve kterých mohou být pravidla trochu striktnější. Firemní kultura Foreigners je rozhodně svobodnější.

Jak bys práci relokačního konzultanta popsal pomocí 5 slov?

Dynamická, nepředvídatelná, kreativní, přátelská, výzva.

Děkujeme za rozhovor, Martine!

Taky děkuji a všem přeji šťastný nový rok!

– – –

Zaujal vás rozhovor s naším relokačním konzultantem Martinem a chtěli byste se stát součástí týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. V současné době hledáme kromě dalších relokačních konzultantů také realitní specialisty do Prahy i do Brna.

Chtěli byste pronajmout nebo prodat vaši nemovitost, ale nevíte jak na to? Svěřte nám ji do rukou a my vás propojíme s klientelou z domova i ze světa. Stačí se ozvat

Autor článku:

Tereza Walsbergerová