Růst cen nemovitostí v Česku stále pokračuje

4.11.2020

Ceny nemovitostí i nadále rostou navzdory pokračující pandemii koronaviru, jak ukazují data agentury Eurostat. Konkrétně měly během druhého čtvrtletí ceny nemovitostí v Česku vzrůst o téměř 8 % v porovnání se stejným obdobím v minulém roce. V EU ceny za stejnou dobu vzrostly o 5,2 % a ceny nemovitostí v tuzemsku se tedy pohybují nad evropským průměrem.


Nárůst cen v ČR

Podle dat, která Eurostat zveřejnil 7. října tohoto roku, vzrostly ceny nemovitostí v České republice během druhého čtvrtletí (tj. období od dubna, května a června) až o 7,7 % oproti témuž období za rok 2019. Ve srovnání s předchozím (tedy prvním) čtvrtletí se ceny nemovitostí během roku 2020 zvýšily o 1,6 %.

Ceny nicméně nerostly pouze v České republice – v celé EU za tu dobu vzrostly o 5,2 %, nárůst v eurozóně byl o něco málo nižší, konkrétně o 5 % oproti loňsku. Pokud jde o porovnání s předchozím čtvrtletím, stouply ceny nemovitostí v Evropské unii průměrně o 1,5 %. Ceny nemovitostí v zemi se tedy v tuto chvíli stále pohybují nad evropským průměrem.

Z členských zemí Evropské unie pak byl nárůst cen nemovitostí za dané období nejvýraznější v Lucembursku (13,3 %), v Polsku (10,9 %) a na Slovensku (9,7 %). Klesly pouze na Kypru a patrně v Maďarsku, v jehož případě Eurostat zveřejnil pouze předběžný odhad.

Co se týče zbylých dvou sousedních zemí – Rakouska a Německa – i tam ceny nemovitostí ve druhém čtvrtletí oproti minulému roku vzrostly. V Rakousku konkrétně o 6,9 %, v Německu o něco méně – o 6,6 %.

Ceny nemovitostí rostly jak v České republice, tak i v dalších zemích EU.

Predikce

Na základě dlouhodobého vývoje (od roku 2010) Eurostat předpokládá, že průměrná cena nemovitostí by měla v Evropské unii i nadále růst. Totéž platí i o cenách nájmů, které by však měly růst podstatně pomaleji. Při srovnání druhého čtvrtletí roku 2020 s rokem 2010 se ceny nemovitostí zvýšily oproti cenám nájmů v 16 členských státech EU. Ceny nemovitostí vzrostly ve 23 členských státech a poklesly ve čtyřech, přičemž nejvyšší růst byl zaznamenán v Estonsku (+ 100,5 %), Lucembursku (+ 85,8 %), Lotyšsku (+ 77,3 %) a Rakousku (+ 75,9 %).

V České republice vzrostly ceny nemovitostí v porovnání s rokem 2010 o téměř 60 %, kdežto ceny nájmů “jen” o cca 25 % a dá se předpokládat, že tento trend bude i nadále pokračovat.

Už jste si pořídili nemovitost a čeká vás stěhování? Projděte si náš praktický manuál!

Pronajímáte svoji nemovitost a rádi byste, abychom se vám postarali o nájemníky? Vyberte si jeden z našich balíčků pro majitele nemovitostí!

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj obrázku: pexels.com

Autor článku:

Anna Minjaríková