Proč podnikat v prodeji nemovitostí? Rozhovor s realitní makléřkou Kateřinou Stehnovou Strašákovou

2.11.2021

Povolání realitního makléře s sebou může přinášet určitá stigmata. I to byl jeden z důvodů, proč Kateřina Stehnová Strašáková dlouho váhala, jestli se touto cestou vydat. Nakonec se však rozhodla práci v oboru vzít a udělat si to tak trochu po svém. Co Kateřinu na podnikání v prodeji nemovitostí baví nejvíce? Jak se práce prolíná s jejím vzděláním a uměleckým cítěním? A proč má Instagramu profil @matka_na_podpatcich? Dozvíte se v článku.

Můžeš se nám představit?

Ahoj, jmenuji se Kateřina Stehnová Strašáková. Jednoduše mě baví nemovitosti a spousta věcí s tím související, a proto se touto prací i živím. Současně jsem ještě na mateřské dovolené.

Jak dlouho se věnuješ prodejům a co tě na tom baví?

V prodejích jsem prakticky stále ještě nováček. Nemovitosti totiž prodávám pouze rok a půl.

V současnosti obecně v prodejích velice dobře fungují emoce a to je právě to, co mě baví. Ráda komunikuji s lidmi, poznávám jejich příběhy a podle toho s nimi řeším i prodej. Chci klientům se vším pomoci, aby pro ně tato dlouhá etapa prodeje, která může trvat i několik měsíců, byla opravdu podle jejich představ a příjemná. Díky tomu, že některé prodeje trvají delší dobu a já jsem celou dobu s prodávajícími a vlastně i kupujícími v kontaktu, poznávám některé tyto lidi velmi dobře. Troufám si říct, že z některých se potom stávají i přátelé nebo blízcí známí a toho si velice cením.


S emocemi u prodeje nemovitostí pracuji i u přípravy nemovitosti na prodej. Prázdný byt osloví možná spíše investora, který vše jede přes čísla. Málo lidí si ale nemovitost dokáže představit zabydlenou a krásně upravenou. A to je právě ta oblast, která mi je velice blízká. V podstatě dávám nemovitosti ducha a to mi přitáhne ty správné kupující. Přeci jen chci, aby nemovitost koupil ten pravý – tedy někdo, kdo z ní bude mít radost.

Tento sklepní byt v Praze se Kateřině povedlo prodat za 195 000 Kč/m2.

Proč sis vybrala právě tuto práci, když jsi ji nikdy předtím nedělala?

Baví mě design a architektura a celkově mám tuto oblast ráda. Během mateřské dovolené se mnou můj muž konzultoval vizuální stránku svých developerských projektů a tento obor mě tak začal čím dál víc přitahovat. Moje vzdělání k tomu nicméně i směřovalo – mám vystudovanou uměleckou školu, dvě školy se zaměřením na právo a školu zaměřenou na právo a ekonomiku. Dá se tedy říct, že mám k tomuto oboru dobré předpoklady.

Tato oblast je super i díky tomu, že je čistě na mě, kolik si vydělám peněz. To mě obrovsky motivuje a baví, protože si dokážu vydělat opravdu vysoké částky a jsem v podstatě finančně nezávislá. Za tím směřuje i spousta dalších lidí – teda alespoň si to myslím. Mohu si tím pádem plnit i své materiální sny, jako je například koupě Mercedesu. Další aspekt, který mě těší, je ten, že se můžu do práce pěkně oblékat a potkávám se s inspirujícími lidmi.

Proč máš na Instagramu profil matka_na_podpatcich?

No to jsem prostě já. Jsem maminka tříleté dcerky a ty podpatky mě dost charakterizují. Je to můj lifestyle. Krásné boty mám ráda a ráda je i nosím a obecně mám ráda krásné věci. Tento profil původně vznikl jako spojení mateřství a toho, že si stále chci užívat života i na mateřské. Teď to spíš vystihuje to, že jsem maminka – ale samostatná a užívající si života. Ty podpatky charakterizují propojení businessu a elegance.

Kateřina s tříletou dcerou Neli.

Co ti dává Foreigners a proč jsi zrovna u nás?

V předchozích letech jsem dostala několik nabídek v tomto oboru pracovat. Všechny jsem ale odmítla z toho důvodu, že realitní makléři mají u veřejnosti dost špatnou pověst a já jsem se nechtěla do této oblasti zaškatulkovat. Ale v průběhu času mě to k nemovitostem čím dál tím víc táhlo.

Foreigners je pro mě ztělesněním fair play. Vím, že mě nikdy nebudou nutit do neetického jednání proto, abych dosáhla například vyššího obratu. Foreigners buduje své základy na dlouhodobé spolupráci a přátelství, tudíž jakékoliv špatné chování je pro ně nemyslitelné a to jak na úrovni jednání s klienty, tak i se zaměstnanci. Pro mě se tímto značně odlišili od obdobných firem a neměla jsem ani motivaci hledat jinde.

Co je pro mě také velmi důležité, je bezpečné firemní prostředí. Kolegové jsou ve své práci profíci, ale nejsou to individualisté – jsou to parťáci, na které se můžu spolehnout. Celkově ve firmě panuje velmi milá atmosféra. Jsem pyšná, že jsem v kolektivu, který svoji práci dělá na vysoké úrovni. Já se pak můžu chlubit, že jsem jeho součástí, protože jméno Foreigners má především v Brně u klientů v oboru váhu.

Podpatky jako propojení businessu a elegance jsou Kateřininým „brandem“.

Co je v práci tvým cílem?

Ráda bych se dostala svými obraty na TOP realitní úroveň. Říká se, že ti nejlepší realiťáci, prodávají zhruba 5 nemovitostí měsíčně. Tohoto bych ráda dosáhla a stabilně udržela po nějakou dobu. To ale znamená poměrně vysoké vytížení, takže až si budu moci říct, „mám splněno“, vůbec mi nebude vadit nějaké zklidnění. Spíš mě bude těšit, když se dostanu na takovou úroveň, kdy si budu vybírat, jaké zakázky přijmu a budu si je tím i více užívat.

Jak se ti tyto cíle daří plnit?

V březnu jsem se stala plátcem DPH, protože jsem fakturačně překročila 1 mil. Kč. Takže obecně jsem spokojená, ale pořád to není ten cíl, který jsem popsala.  

Jak moc pracuješ a co děláš, když nepracuješ?

Mám malou dceru a té chci stále ještě věnovat dostatek času. Proto pracuji jen 2-3 dny v týdnu. O to víc intenzivně musím pracovat, abych to, co udělají jiní za 5 dnů, stihla. Občas je to dost náročné, ale řadu věcí mám v plánu zjednodušit a zlepšit, aby to byla větší pohoda.

Děkujeme za tvoje odpovědi a ať se ti i nadále daří.

Já taky děkuji. A doufám, že se Foreigners podaří do divize prodejů dostat více schopných makléřů. Ráda se obklopuji stejně úspěšnými lidmi, a to nejen z mojí branže.

Prodáváte nebo kupujete nemovitost a chtěli byste využít našich služeb? Není nic jednoduššího, než se s Kateřinou spojit. Napište jí na katerina.stehnova@foreigners.cz; nebo jí zavolejte na +420 770 665 333.

Láká vás práce v oblasti prodeje nemovitostí? V současné době hledáme v Praze i v Brně do našeho týmu realitní speciality, tak se určitě mrkněte a ozvěte se!

Autor článku:

Tereza Walsbergerová