Plánujete koupit byt? Dejte si pozor na klesající nájemné

8.4.2021

Česko se už víc než rok potýká s protipandemickými opatřeními. Ta utáhla kohoutek nejen společenskému dění, osobním setkáním či byznysovým plánům, ale taky krátkodobě zavřela města a hranice před dvěma majoritními skupinami, které hýbou tuzemským realitním trhem – studenti a cizinci. To se odráží na výši nájmu, která jde dolů, ruku v ruce se snižující se poptávkou po nájemním bydlení.

Je obecně známé, že investovat do nemovitostí se vyplatí. Ať už v zakoupeném domě či bytě plánujete sami bydlet, anebo si nemovitost pořizujete na investici – pronajímáte ji a z nájemného splácíte hypotéku. V době předcovidové jste takřka nemohli šlápnout vedle, obzvlášť ve velkých městech jako Praha nebo Brno, kde poptávka po nájemním bydlení rok co rok stoupala. To se ovšem vlivem trvajícího boje s koronavirem a s tím souvisejícími restrikcemi změnilo.

Omezený příjezd cizinců

Loni v březnu se zavřely hranice těm příslušníkům jiných národů, kteří v České republice neměli povolení k pobytu. To znamená, že do země prakticky přestali jezdit noví cizinci, ať už za studiem nebo prací v mezinárodních firmách.

My jsme na naší pobočce v Brně v roce 2020 zaznamenali o 30 % méně klientů ze zahraničí než v roce předešlém. „Zatímco od března do prosince roku 2019 jsme měli poptávku na bydlení od 1 318 zahraničních klientů, ve stejném období minulého roku to bylo jenom 925 klientů a byli to tací, kteří už v zemi žijí,“ udává přesná čísla výkonný ředitel naší pobočky v Brně, Adam Lasota.

Často se přitom setkává se scénářem, kdy cizinec je přijatý na zaměstnaneckou pozici v Česku, má vyřízené všechny potřebné dokumenty, a pak přijde covidová stopka. „Naposledy jsme byli v kontaktu s manažerkou, která žije v jiném státu Evropské unie a měla nastoupit do globální společnosti se sídlem v Brně. Nicméně kvůli covidu byl její nástup odložen,“ potvrzuje Lasota.

Studenti šetří a žijí u rodičů

Stejně tak z univerzitních měst prakticky vymizeli studenti, jak zahraniční, tak především čeští, kteří si vzhledem k online výuce nemusí platit podnájem a raději zůstávají u rodičů.

Tím, že tyto dvě skupiny do větších měst nepřijíždějí a nehledají nájemní bydlení, poptávka na pronájmy v krátkodobém horizontu klesá a majitelé těchto nemovitostí jsou nuceni snižovat ceny. Aktuálně se nájmy konkrétně v moravské metropoli propadají u některých typů nemovitostí o 1000 – 2000 Kč měsíčně.

Koupit nebo nekoupit?

Co z toho plyne? Je teď nevhodná doba na koupi investiční nemovitosti? Z dlouhodobého hlediska ne. Je ovšem potřeba lépe kalkulovat. „Vidím spoustu investorů, kteří přemýšlejí stylem – mám hypotéku na 12 000 Kč měsíčně, tak nastavím nájem na stejnou částku a to mi akorát pokryje. To se ale při aktuální situaci nemusí stát a investor potom neinkasuje tolik, kolik potřebuje,“ popisuje situaci náš CFO, Vojtěch Stehno, který má na starosti zejména investiční a developerskou sekci pod hlavičkou Foreigners Invest.

Je proto nutné počítat s tím, že nájmy krátkodobě padají a že když si nastavíte nájem ve výši hypotéky, hrozí vám problém. „Nebál bych se teď kupovat nemovitost, pořád se to vyplatí. Jen doporučuju mít vyšší rezervu, pak budete spát s klidnou hlavou,“ radí Stehno, majitel několika investičních nemovitostí.

Zároveň není třeba mít strach, že nájmy budou klesat dlouhodobě. Jak uvádí report asociace ABSL – Association of Business Service Leaders, sdružující dominantní zahraniční centra v České republice, které zaměstnávají pracovníky z cizích zemí, 92 % těchto center hlásí pozitivní nebo žádný vliv koronavirové pandemie na svoji činnost. V centrech sdružených ABSL v roce 2020 pracovalo 58 500 cizinců, což je o 10 000 víc než o rok dřív.

Pronajímáte svoji nemovitost a rádi byste, abychom se vám postarali o nájemníky? Vyberte si jeden z našich balíčků pro majitele nemovitostí!

Chcete mít přehled o novinkách ze světa realit, developerství a také o tom, co ve Foreigners Majitelům zrovna plánujeme a děláme? Sledujte naše sociální sítě – najdete nás na Facebooku i na Instagramu.

Autor článku:

Tereza Walsbergerová