NAJDI TO – Najdi svůj životní cíl v cyklu přednášek

8.9.2021

Každý z nás hledá v životě cíl, za kterým může kráčet. Pro někoho je to studium v zahraničí, pro jiné kariéra v mezinárodní firmě nebo třeba úspěch ve sportu, v hudbě. Může to být koníček, který nás naplňuje. A o tom je projekt naší realitní makléřky Kateřiny Stehnové Strašákové s názvem Najdi to. Je to sada přednášek určených zejména dětem z dětských domovů, ale smysl života si tam může najít kdokoli. Třeba i vaše ratolest, někdo z vašich přátel či známých, případně vy sami.

Kdy a kde? V pondělí 16., 23. a 30.9. na Plotní 75 v Brně! O čem to celé a co je na programu? Na to jsme se zeptali samotné strůjkyně.

Katko, co tě přivedlo k založení projektu?

Myslím si, že převážnou část života se mi daří dobře. A myslím si, že důvodem je moje píle, že jsem snaživá a odhodlaná. Chtěla jsem se podělit o to, že je možné a reálné mít se dobře, a aby si takové svoje zkušenosti lidé sdíleli mezi sebou. Zároveň jsem se rozhodla pomáhat lidem, kteří takové štěstí nemají a ještě se hledají.

Věděla jsi od začátku, jakým směrem se tato tvoje aktivita bude ubírat?

Projekt měl původně vypadat trochu jinak. Po konzultaci s ředitelem brněnského dětského domova jsem vytvořila toto. Z minulosti vím, že děti z dětských domovů tak moc netouží po materiálních věcech, ale chybí jim pozornost a ten rodič, který je má v životě vést. Přemýšlela jsem, jak jim pomoci. Došla jsem k tomu, že by bylo by fajn jim dát nějaká data, jak se v životě zorientovat, aby si dokázalo to dítě pomoct samo. Přednášky jsou totiž zaměřené na praxi – samotný život daného dítěte. Seznámí se tam s mnoha věcmi, od ovládání sociálních sítí,které se staly nedílnou součástí našeho života, a využití jejich síly pro svůj prospěch, a zároveň jak se vyhnout jejich negativním vlivům, přes finanční gramotnost až po to, jak poznat v životě ty správné kamarády.

Jak vznikl název Najdi to?

S několika návrhy přišla moje školitelka, ale nic z toho mě neoslovilo. Pak, když jsem nápad zveřejnila na svých sociálních sítích, tak se tam našlo 50 návrhů. Nakonec, když jsme o tom hlasovali, tak vyhrálo právě jméno Najdi to, které vymyslela původně moje školitelka. Je to nejvíce výstižné, ale zároveň ne příliš konkrétní. Je to výzva k tomu, aby ten člověk “to” v sobě našel.

Účastníky čekají celkem tři přednášky. Pro koho jsou určené?

Celý program není nijak věkově omezen. Prioritně je však připravný pro děti z dětského domova nebo pro ty, které jsou jinak znevýhodněné. Samotné přednášky jsou otevřené pro širokou veřejnost. Já si myslím, že jsem svůj životní cíl našla, a to právě díky školení. Teď mě to baví a naplňuje, ale to nebývá mezi lidmi pravidlem. Někteří ani ve čtyřiceti netuší, co je v životě naplňuje.

Přednášky jsou pak asi jeden a půl až dvě hodiny dlouhé. Tak je spíš na uvážení každého, jestli tam to dítě tak dlouho vydrží.  

Čeho bys tímto projektem ráda dosáhla?

Primární účel je, abych dětem z dětských domovů, které jsou v tom špatném postavení, kteří nemají rádce, rodiče, dodala někoho, kdo jim ukáže možnost lepšího startu. Aby tyto děti měli know-how do života a aby se v něm neztratily. Ty, co přednášky absolvují, budou ve výhodnější pozici i než děti s rodiči, kteří často na vzdělávání svých potomků nemusí mít čas.


Koho jsi pozvala jako přednášející?

Máme dva přednášející – Veroniku Hrubou a Rudolfa Nováka z Centra zlepšování schopností. Máme také patrony přednášek – Stříbrného Muže roku 2021 Jiřího Peroutu a úřadující Miss Czech Republic Karolínu Kopíncovou.

Na jejich přednášky se můžete těšit 16.9., 23.9. a 30.9., vždy od 17:00 do 19:00.

Co má tedy na přednáškách člověk najít?

Složité otázka. U každého to bude něco jiného. Ideální případ by byl, kdyby posluchač našel konkrétně to, čím chce být, třeba povolání. Nicméně primárně chceme poradit lidem, jakým způsobem a co vlastně v sobě hledat. Nasměrovat je, aby dokázali rozlišit, co jim dělá a nedělá radost. Samotné a konkrétnější hledání pak bude na řadě ve druhém cyklu přednášek, kdy se půjde s účastníky hodně dopodrobna.

Jaká je kapacita přednášek?

Kapacita není omezena. Kapacita je pouze finanční. Z toho důvodu hledám sponzory. Oslovuji zatím jen svoje okolí. Podpora jednoho dítěte stojí 20 000 s tím, že program trvá půl roku.


Jak mohou tedy ostatní přispět?

Budeme rádi za jakékoliv příspěvky, ať  je to 100 korun 1000 korun. Pokud se někdo bude chtít zapojit i jinak, tak nás může kontaktovat a přidat se k organizování akce.

Plánuješ více takových událostí?

Ano, rádi bychom. Toto je prozatím pilotní verze projektu. Jakmile se projekt uskuteční, uvidíme, co bude třeba doladit. Předpokládám, že budou změny a dotazy. Podle ohlasů a zájmu se pak přizpůsobíme, jestli událost pořádat jen jednou ročně nebo častěji.

V budoucnosti bychom se pak samozřejmě rádi rozšířili z Brna do větších měst a zahájili spolupráci s dalšími dětskými domovy.

Zaujaly vás chystané přednášky?

Chtěly byste se stát součástí organizačního týmu nebo jinak přispět?

Můžete Katku kontaktovat na Facebooku nebo na e-mailu katerina.stehnova@foreigners.cz.

Autor článku:

Kate Richterová