„Lidé ze zahraničí to tady mají těžší. Proto mi tahle práce dává smysl.” Rozhovor s relokační konzultantkou Karolínou Chládekovou

9.8.2022

O práci v realitách nikdy neuvažovala. Přesto se pro ni pozice relokační konzultantky stala profesí, která ji naplňuje. A ukazuje se to i na výsledcích. Za pouhých 8 měsíců se v rámci firmy dostala na level Advanced a dvakrát po sobě byla vyhlášena zaměstnancem měsíce. Teď Karolína Chládeková využívá vlastních zkušeností ze zahraničí, aby svým klientům pomohla najít tu ideální nemovitost.

Ve Foreigners pracuješ skoro rok. Jak ses k této práci dostala?

Úplnou náhodou. Dala jsem si do Googlu “práce Brno” a tohle byl asi třetí odkaz, na který jsem klikla. (smích) Tam jsem našla tuto nabídku. Zaujalo mě to, tak jsem napsala výkonnému řediteli Adamovi Lasotovi a teď jsem tady.

Měla jsi nějaké předchozí zkušenosti s prací relokační konzultantky?

Vůbec, bylo to pro mě naprosto nové. Z popisu jsem nevěděla, co přesně tato práce bude obnášet. Nikdy jsem neměla touhu dělat realitní makléřku. Ale tím, že pracujeme se zahraničními klienty, je to úplně o něčem jiném. Hodně mě to baví, i když jsem si původně nemyslela, že bude.

Čím je práce se zahraničními klienty specifická?

Lidé ze zahraničí to tady mají o dost těžší. Proto mi tahle práce dává velký smysl. Sama jsem žila v zahraničí a na realitím trhu jsem byla diskriminovaná. Uvědomila jsem si to až na základě zkušeností svých klientů s jinými realitními kancelářemi v České republice.

Jak jsi byla na zahraničním trhu diskriminovaná?

Člověk si to často hned nespojí. Jdete na prohlídku bytu, máte o něj zájem, a za pár dní vám přijde odpověď, že už je pronajatý. Není to ale jen vaše smůla. U mě to bylo i tím, že jsem Slovenka. Nebyla jsem pro ně ideální klient.

Nedávno jsi povýšila na pozici Advanced, jak se ti to povedlo?

Tvrdou prací. Měla jsem štěstí, že jsem začala v září (2021), kdy je ještě vrchol sezóny. Naběhla jsem do toho v režimu, kdy bylo hrozně moc práce. Byla jsem v tom nová, všechno mi dlouho trvalo, ale musela jsem se do toho rychle dostat. A to toho ještě nebylo tolik jako letos, kdy po koronaviru a válce na Ukrajině přichází do České republiky ještě více lidí.

Proč se majitelé zdráhají cizincům byt pronajmout?

Určitě tam hraje roli jazyková bariéra. My se jim ale snažíme vysvětlit, že budou mít naši asistenci, takže to nebude problém. Dalším faktorem je, že majitelé nemají jistotu, jak dlouho tady cizinci zůstanou. Tu ale nemají ve výsledku ani u Čechů, takže jde spíše o neopodstatněné předsudky.

Jaké největší výzvě jsi zatím musela čelit?

Ze začátku mi dělalo problém najít balanc mezi prací a osobním životem. Když vám člověk napíše e-mail, že se za tři dny potřebuje stěhovat, tak tři dny na nic jiného nemyslíte. Je ale důležité držet si nějaký odstup a stanovit si hranice. Taky si nesmíte brát věci osobně.

Co tě na práci nejvíce naplňuje?

Nejvíce mě baví práce s cizinci. Jejich vděčnost za to, že jim člověk pomůže. Minulý týden se mi podařilo najít byt pro dceru jedné paní a ta paní mě potom objala. Byla jsem z toho úplně šťastná.

Bez jakých vlastností se podle tebe relokační konzultant neobejde?

Zásadní je především flexibilita. Podmínky na trhu se mění velmi rychle a klient dává často vědět až na poslední chvíli. A taky empatie. Umět se vžít do role klienta.

Co ráda děláš ve volném čase?

Když mám čas, tak chodím na delší tůry se psem, jsem ráda  venku. Taky mě baví čtení a vaření. Tím, že se přes týden dost naběhám, si o víkendu i ráda oddychnu a nedělám nic.


Jak bys svou práci popsala pěti slovy?

Řekla bych, že moje práce je zábavná, dynamická, flexiblní, kreativní a empatická.

Zaujala vás profese relokační konzultantky a chtěli byste se stát součástí týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. V současné době hledáme kromě dalších relokačních konzultantů také expat konzultanty do Prahy i do Brna.

Chtěli byste pronajmout nebo prodat vaši nemovitost, ale nevíte jak na to? Svěřte nám ji do rukou a my vás propojíme s klientelou z domova i ze světa. Stačí se ozvat!

Autor článku:

Natálie Bičanová