„Líbí se mi, když si majitel s bytem vyhraje.“ Rozhovor s relokační konzultantkou Ivanou Ondráčkovou

4.4.2022

Ivana Ondráčková ve Foreigners pracuje už více než 6 let, čímž se řadí k nejseniornějším zaměstnancům agentury. Jako relokační konzultantka na brněnské pobočce pomáhá v druhém největším městě ČR hledat bydlení především českým klientům. V práci je pro ni důležitá hlavně svoboda a také to, aby se svými klienty byla na stejné emoční vlně. Jen tak totiž může naplnit jejich představy o novém domově. Ivaně jsme položili pár otázek.

Jak dlouho už tuto práci děláš a jak se ti v ní daří?

Jako relokační konzultantka pracuji už více než 6 let. V letošním roce se mi obzvláště daří – oproti průměru z předchozích let se mi množství pronajatých bytů zvedlo o 14 % a zároveň jsem navýšila svůj osobní obrat o 36 %

Jak ses k práci relokační konzultantky vlastně dostala?

Do Foreigners jsem se dostala díky dceři, se kterou jsme již delší dobu přemýšlely o tom, že bych se na tuto pozici hodila. V minulosti jsem totiž pracovala jako vedoucí v obchodě a také v reklamní agentuře, takže ty zkušenosti a předpoklady pro obchod tam byly.

K agentuře jsem se připojila, jakmile se rozšířil její záběr a začala kromě cizincům nabízet realitní služby i Čechům. Práce v realitách pro mě byla úplně nová, ale mám ráda výzvy, takže pro mě nebyl problém do toho jít. Považuji se za takového „rozjížděče“.

Co tě na tvé práci nejvíc baví?

Rozmanitost a práce s lidmi. I když spousta aspektů se opakuje – především administrativa a smlouvy – každý klient má jiné potřeby a každý majitel má jiné představy, takže každý den je ve výsledku úplně jiný.

Práce v realitách mě uspokojuje i v tom, že jsem se v ní „našla“ i povahově. Potřebuji potkávat lidi a v této branži se lidem můžu věnovat více do hloubky, což mě baví.

Další věc, která je pro mě v práci důležitá, je svoboda. Mám ráda drive, ale svůj čas a svou práci si chci organizovat sama bez tlaku zvenčí. Ve Foreigners je to tak, že všichni máme svou danou zodpovědnost, ale zároveň si to hodně tvoříme sami. Jsou tu určité standardy, které dodržujeme, ale dáváme do toho hlavně sebe jako člověka.

Ubytováváš jak Čechy, tak cizince? Jaké mezi nimi pozoruješ rozdíly?

Ubytovávám především Čechy, ale už jsem měla i cizince, kteří tu pracují, potažmo firmy. Osobně nevnímám ani tolik rozdíly mezi kulturami, jako spíše mezi jednotlivými lidmi. Práce relokační konzultantky je pro mě hlavně o tom, že se na toho člověka emočně naladím a díky tomu se mi podaří uspokojit jeho potřeby – tedy najít mu takové ubytování, kde se bude cítit jako doma.


Čili v tomto ohledu mezi Čechy a cizinci jako skupinami rozdíl opravdu není. Nicméně samozřejmě z praxe vím, že cizincům se musíme více věnovat v tom smyslu, že je třeba jim více věcí vysvětlovat a i pokládat více dotazů. Ptáme se jich, jak dobře znají naši zemi, tu konkrétní lokalitu, jaké jsou jejich představy… Velmi často se stává, že cizinci vůbec nevědí, co chtějí a potřebují právě služby toho relokačního konzultanta, který jim to pomůže „objevit“.


A co je na práci relokační konzultantky naopak nejtěžší?

Nejtěžší pro mě jsou situace, když se klient nedokáže otevřít nebo když se mnou dostatečně nekomunikuje. Tím se potom značně ztěžuje moje práce, protože nemám to, co potřebuji, abych naplnila jejich představy.

Další problém může nastat u českých klientů, kteří často poptávají hned několik bytů najednou bez toho, aniž by si předem promysleli, co přesně vlastně chtějí. Tím se paradoxně celý proces protahuje, protože nevěnuje tolik pozornosti a energie tomu začátku, kdy je potřeba si říct, co přesně člověk hledá a potom na to jít systematicky.

Co ti tato práce dala?

Je to práce, kterou potřebuji. Hodně jsem se díky ní posunula. Její principy se dají dobře aplikovat i obecně v životě. Stala jsem se díky tomu pečlivější, disciplinovanější a organizovanější a hodně jsem se o sobě naučila. Je to všechno díky tomu, že pracuji ve firmě, kde mám odpovědnost, která je především na mně.

Jaký je tvůj ideální klient?

Ráda pracuji s firmami nebo manažery a majiteli firem, protože spolupráce s nimi opravdu funguje nejlépe. Samozřejmě mě baví pracovat i s klienty, kteří té pozornosti potřebují víc. Je to zase o něčem jiném – je to spíše o pomoci.

Je pro tebe při udávání bytu důležitější spíše zájem zaměstnavatele nebo nájemce?

Ty zájmy jsou samozřejmě na stejné úrovni. Ono ani jinak nejde, protože je to spolu propojené. Ve Foreigners razíme princip WIN-WIN-WIN – tedy spokojenost na všech stranách – který je v této branži opravdu velmi dobře aplikovatelný.

Utkvěly ti v paměti nějaké zajímavé nemovitosti, kde jsi ubytovávala?

Měla jsem to štěstí pronajímat mnoho luxusních nemovitostí. Někdy se stane, že jsou v tom bytě věci, které třeba vidím i poprvé – ať už jsou to stavební prvky nebo součást výbavy. Všímám si toho, jak jsou nemovitosti zařízené a jak je to v nich sladěné. Mám ráda přírodní materiály jako je dřevo nebo kámen a miluji krásné věci, takže to je většinou to, co mě nadchne. Ale samozřejmě ne všechno co je drahé musí být nutně nejkrásnější – i drahé věci můžou být studené a naopak, zcela obyčejné věci mohou byt zútulnit.

Specificky mi utkvěl velký byt jednoho majitele, se kterým spolupracujeme, který je na tři patra a je v něm spousta zajímavých prvků včetně mozaikové koupelny. Já velmi oceňuji, když si majitel s bytem takříkajíc vyhraje, protože v těch prostorách potom nacházím spoustu unikátních detailů, které mě klientům baví ukazovat.

Co ráda děláš ve svém volném čase? Jak relaxuješ?

Ráda se za dobře vykonanou práci odměním výletem. Mám ráda hezká místa, přírodu a ideálně když je někde od všeho něco. I na dovolené si potom všímám toho, jak tam lidé žijí a jak vypadají zahraniční nemovitosti. V každé zemi je to trochu jinak – například si všímám, že v zahraničí je mnohem populárnější pronájemní bydlení, kdežto u nás lidé preferují spíše vlastní bydlení.

Jak bys práci relokační konzultantky popsala pomocí 5 slov?

Svoboda, posun, disciplína, vášeň, naplnění.

Zaujal vás rozhovor s naší relokační konzultantkou Ivanou a chtěli byste se stát součástí týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. V současné době hledáme kromě dalších relokačních konzultantů také realitní specialisty do Prahy i do Brna.

Chtěli byste pronajmout nebo prodat vaši nemovitost, ale nevíte jak na to? Svěřte nám ji do rukou a my vás propojíme s klientelou z domova i ze světa. Stačí se ozvat!

Autor článku:

Tereza Walsbergerová