Jak to vypadá v Domqu? Pokoje i terasu prozkoumali účastníci Open House Brno 2021

1.7.2021

Toužili jste někdy po tom se podívat do zajímavých budov v Brně, které jsou za běžných okolností veřejnosti uzavřeny? To přesně nabídl už čtvrtý ročník víkendového festivalu Open House Brno! Jednou z budov, které se při této události otevřely, byl i Domeq, který jako Foreigners spravujeme. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost nakouknout, jak to vypadá uvnitř převratného colivingového projektu v Brně a dozvědět se víc o jeho fungování.

Prohlídka Domqu

Kdo jiný by měl provádět Domqem než Veronika Svobodová, jeho správkyně už od otevření budovy v roce 2017. Hostům ukázala společné prostory a vzala je na nejenom nájemníky oblíbenou terasu. Tam se všichni mohli kochat jak úchvatným výhledem na Brno, tak na Domeq II a III, sourozence, kteří rostou přímo v areálu office parku Ponávka vedle prvního Domqu Veronika prozradila, že tyto dvě nové budovy budou nabízet větší pokoje a celkově budou vhodnější spíš pro pracující a manažery než na studenty výměnných pobytů, kteří právě často obsazují jednotky Domqu číslo jedna Součástí prohlídky byl i vzorový pokoj Domqu.

Návštěvníků se v rezidenčním domě, který postavila developerská společnost CTP, vystřídalo přes 100 a měli na Veroniku mnoho zvídavých otázek. Zjistili tak, v jaké cenové hladině se nájemné v Domqu pohybuje, jakých národností jsou nájemníci nebo jaká jsou nejlepší dopravní spojení do jiných částí města.

Návštěvníci mohli nakouknout i do vzorového bytu.

Tajemná zákoutí Brna

Kam se mohli účastníci festivalu podívat kromě Domqu? Kreativní ředitelka Lucie Pešl Šilerová prozradila, že jednou z největších atrakcí byl byt Richarda Herdana na ulici Hlinky. Čím je tak pozoruhodný? Samotný bytový dům je z 19. století, ale uvnitř se nachází jedinečný byt ve funkcionalistickém stylu.

Dalšími populárními místy byly například historické vily v Černých polích nebo bývalá kavárna s výhledem v Kohoutovicích. Lidé taky měli velký zájem o bývalou elektrárnou Mahenova divadla, kterou navrhl samotný Thomas Alva Edison, slavný vynálezce žárovky, nebo nově zrekonstruovanou věž Šumavská v Žabovřeskách. Tuto budovu dříve obýval Chepos, dodavatel investičních celků, ale dnes láká především její skvělý výhled.

Jednou z populárních destinací byly vily v Masarykově čtvrti.

Milovníkům vědy otevřelo svoje festivalové dveře centrum CEITEC (Central European Institute of Technology, nebo International Clinical Research Center při Nemocnici u sv. Anny.

Dalším účastníkem byl mnohaúčelový DEPO business parking, jehož smyslem je poskytnout prostor pro sdílení nápadů a kreativních, podnikatelských myšlenek.

Aby byla zaručena bezpečnost a na místech se nesdružovalo příliš mnoho lidí, účastníci akce se registrovali online. Jak potvrdil jeden z organizátorů, Milan Vrbík, i když někteří z registrovaných nepřišli, rychle je nahradili jiní zájemci.

I nadšenci do vědy si na Open House Brno přišli na své.

Akce byla i podle organizátorů velice povedená a jsou moc spokojeni s tím, že se celkově zúčastnilo přes 17000 lidí. Další ročník je už naplánovaný a můžete se na něj těšit na jaře příští rok. Organizátoři by přitom rádi přidali více lokací.

Zúčastnili jste se i vy letošního Open House Brno? Zavítali jste do Domqu? Dejte nám vědět v komentářích.

Více informací o tomto moderním colivingu najdete na webu.

Autor článku:

Kate Richterová