„Dobrý byt za dobrou cenu je pryč během půl dne.” Rozhovor s relokační konzultantkou Martinou Dariano

5.9.2022

Ubytování pomohla najít už téměř stovce spokojených klientů. Předchozí zkušenosti Martina získala pronajímáním nemovitostí v USA, což jí otevřelo dveře do světa realit. V rozhovoru sdílí, v čem se liší americký trh od toho českého a jaká je aktuální situace s pronájmy nemovitostí v Brně.

Jak dlouho pracuješ pro Foreigners a jak ses k této práci dostala?

Bude to zhruba rok. Přiznám se, že už si přesně nepamatuju, jak jsem se k práci dostala. Bylo to přes inzerát nebo nějaký článek, který mě tehdy zaujal. O firmě jsem však už věděla z dřívějška.

Proč tě zaujala právě tato pozice?

Vystřídala jsem více profesí. Když jsem s manželem žila v Severní Americe, pronajímali jsme vlastní nemovitosti a starali se o ně. Tím, že jsem se tomu dva tři roky intenzivně věnovala, jsem nasbírala cenné zkušenosti a věděla jsem, že v tom chci pokračovat.

Jak jste se k pronájmu nemovitostí dostali?

Můj manžel je Američan, takže jsme různě střídali, kde žijeme. První dům jsme koupili v roce 2018. Bydleli jsme na středozápadě USA, který je poměrně industriální a kde jsou nemovitosti velmi levné. Jejich koupě a následný pronájem se proto vyplatí. Podmínky v industriální části USA jsou ale jiné než ve městě, jako je Brno. V Brně si člověk musí více připlatit.

V čem se liší český a americký trh?

Hodně záleží na tom, kde přesně jste. Američané jsou obecně zvyklí bydlet ve větších prostorech. Mají taky pevně daná práva pronajímatele a nájemníka. Pokud nájemník neplatí, může ho pronajímatel s pomocí právníka do deseti dnů vystěhovat. Tady je ten proces složitější, ale zároveň k těmto situacím tolik nedochází. Já osobně jsem se s tím ještě nesetkala.

Jakou nejcennější zkušenost sis s sebou odnesla?

Třeba to, že se s lidmi nesmíte mazlit. (smích) Vždycky se klientům snažím vyjít vstříc, ale v určitých věcech s nimi musím být rázná. Na všechno musí být pravidla. Když je ve smlouvě napsané, že se prvního platí nájem, tak to tak musí být.

Liší se nějak přístup majitelů k zahraničním klientům oproti těm českým?

Majitelé si obecně klienty hodně vybírají. Na jednu stranu to chápu. Na druhou stranu mi vadí, že si na základě jedné špatné zkušenosti s klientem určité národnosti tvoří obrázek, který statisticky není úplně věrohodný. Podle mě je lepší ke klientům přistupovat individuálně a bez předsudků.

Jaká je aktuální situace s pronájmem bytů v Brně?

Teď během sezóny není z čeho vybírat, všechny levnější byty jsou pryč. Velké firmy totiž nabírají nové zaměstnance a stěhují se sem také studenti na Erasmu. Lidé mi píšou o byt za 15 000, že jim stačí garsonka, a já jim nemám co nabídnout, protože nejlevnější garsonka, co nabízím, je za 19 000. Navíc se zvyšují i ceny energií. V Brně se obecně moc nestaví a je tady nedostatek bytů. Dobrý byt za dobrou cenu je pryč během půl dne. Na podzim už bývá situace lepší.

Jako relokační konzultantka si svůj denní harmonogram tvoříš sama. Vyhovuje ti mít tuto míru svobody nebo máš raději pevně stanovený režim?

Vyhovuje mi mít více svobody a možnost si v průběhu dne vyřídit věci, které potřebuji. Když jsem pracovala v korporátu, tak jsem si jednou protáhla obědovou přestávku o tři minuty a hned jsem to musela jít vysvětlovat na HR. To byl jeden ze signálů, že v takovém prostředí pracovat nechci.

Co tě na práci relokační konzultantky nejvíce naplňuje?

Líbí se mi, že není jednotvárná. Dělám trochu kancelářské práce, ale zároveň hodně jednám s klienty. Baví mě, že se potkávám s lidmi různých národností, kultur a povah. Díky jejímu flexibilnímu charakteru taky pracuji efektivněji.

Co je naopak nejtěžší?

Teď během sezóny je nejtěžší to, že pro klienty nemáme levnější byty. Mně je to i líto, že jim nic pod 18 000 nemůžeme nabídnout, ale taková je situace.

Co ráda děláš ve volném čase?

Chodím na výlety a sportuji.

Jak bys svou práci popsala pěti slovy?

Rozmanitost, komunikace, zábava, peníze a bydlení.

Zaujal vás rozhovor s naší relokační konzultantkou Martinou a chtěli byste se přidat do týmu Foreigners? Na naší career stránce najdete výčet všech volných pozic. V současné době hledáme hlavní účetní a Media Specialistu do Brna.

Chtěli byste pronajmout nebo prodat vaši nemovitost, ale nevíte, jak na to? Svěřte nám ji do rukou a my vás propojíme s klientelou z domova i ze světa. Stačí se ozvat!

Autor článku:

Natálie Bičanová