Podnikání přes Airbnb podléhá daním jako jiné ubytovací služby. Provozovatelé musí doplácet

14.11.2018

Je podle vás Airbnb snadný způsob, jak si vydělat peníze pronajímáním svého bytu cizincům a cestovatelům z celého světa? Čtěte dál a možná se necháte vyvést z omylu.

Airbnb
je populární byznys pronájmu nemovitostí. Turista nebo třeba digitální nomád se ubytuje v soukromí u lidí, kteří mají volný pokoj nebo celý byt a chtějí si přivydělat. Otázkou zůstává, zda je to vážně tak jednoduché, jak se na první pohled zdá?

Co jste možná nevěděli je, že český finanční úřad nedávno získal od Airbnb jména všech pronajímatelů a teď po nich vymáhá nezaplacené daně. Pes je zakopaný v tom, jestli je vaše Airbnb činnost považována za příjem z pronájmu nebo příjem za podnikání, což jsou dva různé paragrafy, číslo 9 a 7 (zákon číslo 586/1992 Sb.).

Když se příjem z Airbnb daní jako pronájem, tak tyto příjmy podléhají 15% zdanění. Když se jedná o podnikání, je situace složitější: finančnímu úřadu se platí 15% daň z příjmu, a také sociální a zdravotní pojištění. Kromě toho, finanční úřad má možnost lehce zkontrolovat všechny příjmy z Airbnb a požádat o neuhrazené daně. Což taky dle slov našich pronajímatelů nekompromisně dělá.

Další věcí je to, že pokud obrat z Airbnb za posledních 12 měsíců přesáhl milion korun, musí majitel ještě odvádět DPH, což se rovná 15 % z obratu. Tím pádem někdo může pronajímat byt například cizincům za 15 000 Kč měsíčně, a někdo může používat služby Airbnb a sice má, dejme tomu, 22 000 Kč měsíčně, ale od toho se odečte DPH, zdravotní, sociální pojištění a nakonec dotyčný dostane i méně než těch zmíněných 15 000 Kč.

K tomu se samozřejmě o pronajímaný byt a hosty někdo musí postarat: uklidit před jejich příjezdem, zkontrolovat, že je vše funkční a připravené, udělat check-in a check-out, nahlásit cizince na cizinecké policii a vést v domovní knihu. To přitom není jediná nutná administrativa: nahlašuje městu, kolik osob v bytě bydlí, a musí zaplatit městský poplatek.

Spoluzakladatel
Foreigners Vojtěch Stehno se k pronájmu přes Airbnb vyjadřuje takto: “Vidím to jako politickou a mediální kauzu a že se proti tomu dost brojí. Samozřejmě, pro hotely to je velká konkurence: oni to všechno dělají, platí DPH a městské poplatky, daní, nahlašují na cizineckou policii. A teď přijde Airbnb a vlastně tohle všechno nemusí platit nebo vůbec neplatí, a mají to levnější.”

Obecně řečeno, Airbnb se vyplatí mít jako byznys: když jako majitel vlastníte řádově desítky bytů a máte zaměstnance, kteří se o tyto byty starají.

Jak Vojtěch dodává, snad všichni jeho známí, kteří pronajali svůj byt přes Airbnb, dostali od finančního úřadu zprávu, že musí svoje podnikání dodanit. Což nedoporučujeme brát na lehkou váhu. Nám ve Foreigners se ozývají pronajímatelé, kterým finanční úřad zkontroloval příjmy za rok 2015/2016, a oni tak musí na daních doplatit 100 000 – 200 000 Kč. “Chtějí po mně doplatit 40 000 korun. Manžel spočítal naši časovou investici, rozpočítal výdělek za měsíc s daněmi a zjistili jsme, že nám vychází lépe středně a dlouhodobé pronájmy než Airbnb, tak teď byt nabízíme tímto způsobem,” svěřila se Jana z Prahy.

Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně pronájmu bytu a Airbnb, neváhejte se na nás obrátit a my vám rádi poradíme nebo zdarma zkonzultujeme konkrétně váš případ.

Autor článku:

Karyna Babkova